Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι δεν κάνει πίσω για τους S-400 – Το είπε και στους Αμερικανούς«Η Άγκυρα δεν υποχωρεί για τους S-400» ήταν το δηκτικό μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς τις ΗΠΑ, στο τετ α τετ Βλαντιμίρ Πούτιν – Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη στο Σότσι.
 
«Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το έθεσαν πολλές φορές αυτό το ζήτημα.

»Αλλά εμείς δώσαμε τις απαντήσεις μας, διότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτό το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του.

Οι δύο ηγέτες φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να εκφράσουν τη σύγκλισή τους στη Συρία, διαψεύδοντας τις φημολογίες για διαφωνίες όσον αφορά την παρουσία της Τουρκίας εκεί.

«Τα κοινά μας βήματα όσον αφορά το συριακό ζήτημα είναι μεγάλης σημασίας.

»Η ειρήνη στην περιοχή εξαρτάται από τις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας» είπε ο Ερντογάν.

«Συνεργαζόμαστε με μεγάλη επιτυχία στη διεθνή σκηνή.

»Εννοώ τόσο τη Συρία όσο και τις επαφές μας για τον συντονισμό των θέσεων στη Λιβύη» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, το θέμα της Λιβύης συζητήθηκε και στην συνάντηση που είχαν στην Αίγυπτο ο πρόεδρος Σίσι με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν κατά την οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε τις σημαντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, τονίζοντας τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών, για εμπόριο, τουρισμό και συνεργασία στο πυρηνικό εργοστάσιο Άκουγιου και στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου Turkstream.

«Και τώρα, που παρατηρούμε αρκετά δύσκολες αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή» τόνισε ο Πούτιν.

Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και στο τέλος δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου.

Παρά την επισήμανση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία δεν διεξάγονται πάντα χωρίς προβλήματα οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και χαμογελαστοί, μίλησαν για τις περιπέτειες τους με τον κορωνοϊό.

Όταν μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως έκανε την τρίτη δόση της Pfizer, ο Βλαντίμιρ Πούτιν του πρότεινε την άλλη φορά να προτιμήσει το Sputnik V.

loading...