Οι Τούρκοι βάζουν 10 επιθετικά Super Cobra στο Αnadolou – Τι συμβαίνει;

Οι Τούρκοι βάζουν 10 επιθετικά Super Cobra στο Αnadolou – Τι συμβαίνει;Η Τουρκία οδηγήθηκε στην λύση των ελικοπτέρων για το Anadolu.

Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι βάζουν 10 επιθετικά Super Cobra στο υπό ναυπήγηση πλοίο αμφίβιας επίθεσης Αnadolu.

Οι Τούρκοι μετά την αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς 100 F-35 έμειναν χωρίς αεροπλάνο νέας γενιάς.


Το βασικό τους όμως πρόβλημα είναι πως ήθελαν τα F-35 να αποτελέσουν τα οργανικά μέσα του υπό ναυπήγηση τουρκικού πλοίου αμφίβιας επίθεσης Anadolu.

Πρόκειται για ένα μικρό αεροπλανοφόρο – ελικοπτεροφόρο, το οποίο οι Τούρκοι ευελπιστούν να γίνει η ναυαρχίδα τους.

Μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, η σκέψη της Άγκυρας ήταν από το μίνι αεροπλανοφόρο να επιχειρούν Bayraktar.

Επίσημα η Τουρκία επιμένει στο συγκεκριμένο σενάριο όμως όπως φαίνεται δεν έχει ακόμα επιλύσει ένα βασικό πρόβλημα το οποίο το Sportime έχει ήδη εδώ και καιρό επισημάνει.

Το πρόβλημα του καταπέλτη.

Οι Τούρκοι δεν έχουν την τεχνογνωσία ή ακόμα και τις δυνατότητες να φτιάξουν καταπέλτη για την απογείωση των τουρκικών Bayraktar από το Anadolu.

Έτσι όπως φαίνεται, για την ώρα, η Τουρκία οδηγήθηκε στην λύση των ελικοπτέρων.


Η επιλογή των Super Cobra αρχικά θεωρείται μία καλή λύση για τους Τούρκους, αφού προκειται για αρκετά καλά ελικόπτερα τα οποία έχουν δύο βασικά μεινοκτήματα.

Τα Super Cobra είναι παλιά ενώ δεν τα έχουμε δει ποτέ στην θάλασσα.

Από τον Μάιο του 2022 τα τουρκικά Super Cobra θα μεταβιβαστούν στο τουρκικό Ναυτικό προκειμένου να αποτελέσουν οργανικά μέσα του υπό ναυπήγηση πλοίου αμφίβιας επίθεσης ANADOLU (L400).

Tα Super Cobra παίρνουν πυραύλους Hellfire και ρουκέτες Ηydra, 8 χλμ. βεληνεκούς.

Άγνωστο είναι βέβαια αν πάνω στα ελικόπτερα οι Τούρκοι θα βάλουν και τουρκικούς πυραύλους.

Όμως, σε αυτό το ενδεχόμενο έχουμε και τον αμερικανικό παράγοντα να εμπλέκεται. Οπότε δεν είναι σίγουρο αν θα τους αφήσουν οι Αμερικάνοι.

Μένει να δούμε την αποτελεσματικότητά τους αλλά και το σχέδιο αντίδρασης της Αθήνας.

Τουρκικές πηγές θέλουν πάντως το σχέδιο της εγκατάστασης των Super Cobra επάνω στο Anadolu να εγκαταλείπεται λόγω μη δυνατότητας παραμονής τους για μεγάλο χρόνο σε θαλάσσιο περιβάλλον (σ.σ. υγρασία).