Το φυσάνε και δεν κρυώνει! Για 2.061 παραβιάσεις στο καθεστώς των αποστρατικοποιημένων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μας κατηγορεί η Πινάρ

Οι συμμαχίες της Ελλάδας και τα εξοπλιστικά της προγράμματα πονάνε την Άγκυρα

Η αξιωματικός Καρά Πινάρ δεν είναι καινούργια στο βήμα του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και τελικά ούτε και αυτά που λέει, όταν την διατάζουν να βγει, είναι κάτι νέο καθώς η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που πατάει «καρμπόν» πάνω στην αντίστοιχη πολιτική του Χίτλερ δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απαίτηση ζωτικού χώρου είναι τα κύρια συστατικά της.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η κα Πινάρ «ενημέρωσε» και πάλι για τις δραστηριότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αναφερόμενη σε Ελλάδα και Κύπρο είπε τα εξής:

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να είναι εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας.

Παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβλέπουν το καθεστώς των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου σε Μη Στρατιωτική Κατάσταση, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της που ορίζονται από διεθνείς συμφωνίες.

Από τις αρχές του 2021, έχει διαπράξει 2.061 παραβιάσεις σε νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς με στρατιωτικά σκάφη και αεροσκάφη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία, ισχυρίζεται ότι κατέχει τα δικαιώματα που απορρέουν από την ίδια συμφωνία, λυγίζει και ακόμη χειρότερα διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο.

Λαμβάνονται δια της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδας και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο στα πλαίσια της αμοιβαιότητας.

Για μια ακόμη φορά, η στάση της Ελλάδας να σχηματίζει συμμαχίες εντός της Συμμαχίας αναζητώντας οπλισμό και υποστήριξη με άλλες χώρες εντός του ΝΑΤΟ βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα.

- Να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη, παράνομη στάση και τις προσπάθειές της να εμπλέξει τρίτα μέρη σε προβλήματα,

- Μια ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων που βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατή η λύση με τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα και ότι όλα τα μέρη δεν έχουν δει αποτελέσματα, και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν δύο ίσα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, δύο κράτη που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα, το να ζουν δίπλα-δίπλα και να συνεργάζονται είναι η μόνη λύση.

Η υιοθέτηση αυτής της λύσης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Κάναμε 12 ασκήσεις μόνο τον Οκτώβριο

Παρά την επιδημία που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις, τις ασκήσεις και τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες χωρίς διακοπή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των αποστολών του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ και των διμερών συμφωνιών, συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη σε πολλές γεωγραφίες από τη Λιβύη έως το Κοσσυφοπέδιο, από το Αζερμπαϊτζάν έως τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, από το Κατάρ έως τη Σομαλία.

Στο πλαίσιο αυτό:

Τον Οκτώβριο διεξήχθησαν συνολικά 12 ασκήσεις, 2 εθνικές, 4 ΝΑΤΟϊκές και 6 μικρής κλίμακας.

Επίσης τον Νοέμβριο:

-Ανατολική Μεσόγειος-2021,

-Ανταλλαγή συνοριακών μονάδων Τουρκίας-Γεωργίας,

- η ΝΑΤΟική άσκηση TOXIC TRIP,

-Τουργκούτρεις,

-Dynamic Master,

- Προγραμματίζονται ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης Μάρτυρος Ανθυπολοχαγός Caner Gonyeli και Taurus και η άσκηση National Anatolian Eagle 2021.

Την επόμενη περίοδο, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη μέσω των επιχειρήσεων, των ασκήσεων και των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων και θα διατηρήσουμε τη μαχητική ετοιμότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο υψηλότερο επίπεδο.»

Με δυο κουβέντες αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από αυτή την ενημέρωση είναι πως οι συμμαχίες της Ελλάδας και τα εξοπλιστικά της προγράμματα πονάνε την Άγκυρα και πως προκειμένου να πείσει πως οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν αξιόμαχες διενεργούν μια σωρεία από ασκήσεις, οι περισσότερες βέβαια από τις οποίες είναι με χώρες που έχουν σαφώς υποδεέστερες Ένοπλες Δυνάμεις από το ΝΑΤΟίκό επίπεδο.

ΠΗΓΗ