Σερβία: Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων ασφαλείας μετά την Γιουγκοσλαβία



Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν ανακοίνωσε ότι η άσκηση «Σύστημα 2021» θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε 50 τοποθεσίες στη Σερβία την Παρασκευή και θα αποδείξει με αυτήν ότι είναι ένα μεγάλο, ισχυρό και οργανωμένο κράτος.

 Ο  Σέρβος υπουργός δήλωσε το πρωί στην ‘RTS’ ότι το μέγεθος της επερχόμενης άσκησης δεν έχει καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της Σερβίας και ότι τέτοιες μεγάλες ασκήσεις πολιτικής προστασίας δεν έχουν γίνει από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, κάτι που θα πρέπει να δείξει πώς ολόκληρη η χώρα λειτουργεί ως σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 50 σημεία σε 24 πόλεις και 26 δήμους και θα συμμετάσχουν σχεδόν 8.000 άτομα, μέλη του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας, Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης, Ερυθρός Σταυρός, Σερβικός Στρατός και τοπικές μονάδες.

Επεσήμανε ότι η άσκηση θα περιέχει ένα ρεαλιστικό σενάριο, δηλαδή τι μπορεί να μας συμβεί, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινότητας στην οποία θα εκτελεστεί.

 «Θα είμαι παρών σε δύο μέρη – στο Κραγκούγεβατς στη λίμνη και στη Λόζνιτσα στον Δρίνα.  Θα δείξουμε την αντίδραση σε περίπτωση μεγάλων πλημμυρών, στη διάσωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων στον Δρίνα, κάτι που είναι ρεαλιστικό και πιθανό σενάριο», είπε ο υπουργός Βουλίν.

b92.net