Παναγιωτόπουλος για εθνικό τυφέκιο: 8 προτάσεις αξιολογούνται από ΓΕΣ-Σε εξέλιξη οι προμήθειες ΠΝ



Στις προτάσεις για το εθνικό τυφέκιο που αξιολογούνται από το ΓΕΣ, καθώς και για τις παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Παραγγελίες Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σε ό,τι έχει σχέση με τις παραγγελίες από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, το ΓΕΣ για την κάλυψη των επιχειρησιακών του αναγκών έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες ενεργοποίησης των παρακάτω προγραμμάτων από τα ΕΑΣ:

•«Προμήθεια 1000 Ελαφρών Πολυβόλων 5,56 χιλ. ΡΝ ΜΙΝΙΜΙ», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 10.917.950€.

•«Μετατροπή 500 Πολυβόλων 0,50” Μηχανικής Πυροδότησης σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ)», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 2.132.500€.

•«Αναβάθμιση Ρουκετών 122 χιλ.», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 87.912.500€.

•«Προμήθεια Φυσιγγίων 7,62 x 51 χιλ.», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 14.463.876€.

Συναφώς, για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 115.426.826€, θα απαιτηθεί προηγουμένως η εξασφάλιση αντίστοιχης χρηματοδότησης, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού για την προμήθεια δεκατριών χιλιάδων (13.000) Φυσιγγίων, διαμετρήματος 76/62, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 7.870.000€ μέσω Συμφωνίας Πλαίσιο πενταετούς διάρκειας, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα ΕΑΣ και εκτιμώμενο έτος ενεργοποίησης το 2022.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω επαναλαμβάνω ότι, για το μελλοντικό πρόγραμμα του εθνικού τυφεκίου, κατά τον τρέχοντα χρόνο, αξιολογούνται από το ΓΕΣ οι προτάσεις οκτώ εταιρειών, του εξωτερικού, και από πλευράς μας αξιώνουμε ως δεσμευτική προϋπόθεση την συμπαραγωγή του τυφεκίου στην Ελλάδα, με την μεταφορά τεχνογνωσίας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η παρούσα Κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Οικονομικών, στηρίζει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και έχει προχωρήσει σε αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόσφατα μάλιστα, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της Εταιρείας για αγορά πρώτων υλών, μισθοδοσία και οφειλές προς τρίτους, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της 01.10.2021 αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό 29.187.793,62 € με καταβολή μετρητών.

Αναφορικά με τα κενά απασχόλησης λόγω της αποχώρησης εργαζομένων μέσω της κινητικότητας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εταιρεία δεν ενθαρρύνει, σε καμία απολύτως περίπτωση, τις αποχωρήσεις των εργαζομένων της, αντιθέτως με πρόσφατο έγγραφό της στο Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι με την ολοκλήρωση των δυο τελευταίων κύκλων κινητικότητας κάθε εργαζόμενος των ΕΑΣ είναι μοναδικός στο αντικείμενο που απασχολείται και οι αιτούντες μετάταξη δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, από τους 62 εργαζόμενους των ΕΑΣ, οι οποίοι ζητούσαν να μεταταχθούν σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, αποχώρησε μόνον ένας.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, θα συνεχίσουμε την στενή και παραγωγική συνεργασία με το, καθ’ ύλη αρμόδιο, Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση των κατά καιρούς αναφυομένων ζητημάτων ταμειακής ρευστότητας της εταιρείας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ