Γιατί τα Arleigh Burke είναι τα καλύτερα αντιτορπιλικά του κόσμουΤα αμερικάνικα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke καλύπτουν όλα τα κριτήρια για τον ρόλου τους και κάθονται στην κορυφή των πιο ισχυρών αντιτορπιλικών στην Γη.

Αν δεν το γνωρίζεται ήδη, τα αντιτορπιλικά είναι από τα πιο σημαντικά στρατιωτικά πλοία σε ένα πολεμικό ναυτικό. Δεν είναι και πολύ συνηθισμένα σήμερα και αυτός είναι ένας άλλος λόγος της σημασίας τους. Ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τον στόλο από εχθρικές απειλές και σε πολεμικά ναυτικά όπως αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, τα αντιτορπιλικά είναι η κύρια 'ασπίδα' των αεροπλανοφόρων.

Δεδομένου αυτού, ο ρόλος τους είναι πολύ κρίσιμος και τέτοια σκάφη απαιτείται να είναι πολύ εξελιγμένα και αποδοτικά στο πεδίο της μάχης. Τα αμερικάνικα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke καλύπτουν όλα τα κριτήρια για τον ρόλο τους και κάθονται στην κορυφή των πιο ισχυρών αντιτορπιλικών του κόσμου.

Μια Γενική Εικόνα Του Πλοίου
Η κατασκευή του πρώτου Arleigh Burke αντιτορπιλικού άρχισε το 1988 και το πρώτο πλοίο ξεκίνησε να υπηρετεί το αμερικανικό ναυτικό το 1991. Μέχρι τώρα υπάρχουν 68 ενεργά πλοία, 7 είναι υπό κατασκευή και 3 ακόμα έχουν παραγγελθεί. Τα Arliegh Burke είναι κάποια από τα μεγαλύτερα αντιτορπιλικά που έχει χτίσει η Αμερική. Έχουν συνολικό ύψος περίπου 155 μέτρων, εκτόπισμα σχεδόν 9000 τόνων (8.230-9.700 εξαρτάται το πλοίο) και πάνω από 90 πυραύλους. 

Ο ρόλος τους μπορεί να αλλάζει αφού είναι σχεδιασμένα να επιχειρούν σε διαφορετικούς τύπους αποστολών. Έχουν συστήματα ικανά να αποδώσουν εναντίων διαφορετικών απειλών κάθε είδους. Έχουν δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, μπορούν να αμυνθούν εναντίων αεροσκαφών και μπορούν να χτυπήσουν εχθρικά πλοίων και στόχους ξηράς με πυραύλους. Νέα πειράματα έχουν δείξει ότι τα πλοία θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους και αντι-δορυφορικά όπλα αν γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις. Τα πλοία έχουν επίσης περιορισμένη διατομή ραντάρ (radar cross-section) πράγμα που τα κάνει λιγότερο παρατηρήσιμα και πιο stealth, ειδικά εναντίων πυραύλων αντι-πλοίων. Τα πλοία είναι επίσης εξοπλισμένα με το εξαιρετικό σύστημα Aegis Combat System, ένα ραντάρ αρκετά ικανό να καταγράφει και να εντοπίζει ταυτόχρονα πολλούς στόχους και παράλληλα να είναι άτρωτο σε επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου.

Όσον αφορά τον οπλισμό, τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke κουβαλάνε τους εκτοξευτές πυραύλων αντι-πλοίων Harpoon, με εμβέλεια σχεδόν 120 χιλιομέτρων. Επίσης, με τους Tomahawk Block V, τα αντιτορπιλικά έχουν ακόμα μία επιλογή για επιθέσεις εναντίων πλοίων. Οι Tomahawk μπορούν επίσης να αποδώσουν πολύ καλά εναντίων στόχων εδάφους. Για να υποστηρίξουν τον στόλο εναντίων εχθρικών πυραύλων και αεροσκαφών, τα πλοία εκτοξεύουν τους πυραύλους RIM-7 Sparrow ή τους RIM-162 ESSM. Για αυτόν τον σκοπό, οι Standard Missiles πύραυλοι SM-2 ΚΑΙ SM-6 μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Αν η αποστολή απαιτεί άμυνα εναντίων βαλλιστικών πυραύλων, οι Stantard Missiles 3 και 6 πύραυλοι είναι οι διαθέσιμες επιλογές. Στο κομμάτι του ανθυποβρυχιακού πολέμου, το πλοίο έχει συστήματα, σόναρ και πυραύλους πολύ επικίνδυνους για τα εχθρικά υποβρύχια. Το σκάφη μπορούν επίσης να κουβαλήσουν το ελικόπτερο Light Airborn Multi-Purpose System για να είναι ακόμα πιο αποδοτικά στο εντοπισμό και εξουδετέρωση εχθρικών υποβρύχιων και ναρκών. Τέλος, τα πλοία είναι εξοπλισμένα με διαφορετικές εκδόσεις του 5-ιντσών Mark 45 όπλου. Το 20 χιλιοστών Phalanx CIWS σύστημα και το πολυβόλο 25 χιλιοστών M242 Bushmaster είναι επίσης επιλογές για κάποια πλοία. 

Για Αυτό Η Κλάση Arleigh Burke Υπερισχύει Στις Θάλασσες
Η κλάση πολεμικών πλοίων Arleigh Burke περιλαμβάνει τα πιο ισχυρά και θανατηφόρα πλοία του αμερικανικού πολεμικού στόλου. Τα σκάφη μπορούν να υπερασπιστούν τις ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων (carrier strike groups) επιτυχώς εναντίων κάθε πιθανού κινδύνου.

Είναι πολύ ικανά στο να ανιχνεύουν εχθρικά σκάφη και πυραύλους και μπορούν να εκτοξεύσουν τους πιο εξελιγμένους πυραύλους και ρουκέτες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Οπότε, η ερώτηση είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί. Τα πλοία είναι τεράστια (τα μεγαλύτερα ενεργά αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού), δύσκολο να εντοπισθούν από ραντάρ, εξοπλισμένα με πολύ εξελιγμένα συστήματα για κάθε αποστολή και κουβαλάνε το πιο θανατηφόρο οπλισμού που γίνεται. Για όλους αυτούς τους λόγους νικούν εύκολα κάθε ανταγωνισμό.