Σεργκέι Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ έκαναν προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στη Ρωσία



Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Τρίτη τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έκαναν προσομοιώσεις πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι τα αεροπλάνα τους έφτασαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.
 
Η κατηγορία αυτή διατυπώνεται σε μια περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας με αφορμή την Ουκρανία, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες για μια πιθανή ρωσική επίθεση στον νότιο γείτονά της, ενδεχόμενο που το Κρεμλίνο έχει απορρίψει ως αναληθές.

Η Μόσχα με τη σειρά της κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία για προκλητική και ανεύθυνη συμπεριφορά, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με όπλα την Ουκρανία, ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, όπως και ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορά της.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του Γουέι Φενγκέ ότι η Μόσχα έχει διαπιστώσει σημαντική αύξηση της δραστηριότητας των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών κοντά στα σύνορα της, τα οποία, όπως είπε, έχουν πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα 30 πτήσεις κοντά στη Ρωσία, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερές από τις πτήσεις που είχαν πραγματοποιήσει πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.

Ο Σοϊγκού υπογράμμισε ότι «αυτόν τον μήνα κατά την διάρκεια ασκήσεων Global Thunder των στρατηγικών δυνάμεων των ΗΠΑ, 10 στρατηγικά βομβαρδιστικά έκαναν ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας, στην πραγματικότητα ταυτόχρονα από την δυτική και ανατολική κατεύθυνση».

«Το ελάχιστο σημείο απόστασης από τα κρατικά μας σύνορα ήταν τα 20 χιλιόμετρα» δήλωσε ο Σοϊγκού.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια βιτνεοδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογο του Γουέι Φενγκέ, τονίζοντας ότι οι πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας αποτελούν επίσης απειλή για την Κίνα.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε επίσης η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σε συνθήκες «εντεινόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και αύξησης των συγκρούσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου», επισημαίνοντας ότι «η Κίνα και η Ρωσία στην διάρκεια πολλών ετών είναι στρατηγικοί εταίροι».

Η Global Thunder, η οποία φέτος έθεσε σε δοκιμασία τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, είναι η ετήσια άσκηση της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει και να επιδεικνύει την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ.

Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Ρωσίας και ΗΠΑ συζήτησαν θέματα διεθνούς ασφάλειας
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών γίνεται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Δύση ότι προκαλεί εντάσεις.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί αντάλλαξαν απόψεις για τη «μείωση των κινδύνων».