Σοκ στην Τουρκία – Αιγυπτιακά Rafale για πρώτη φορά στην ΚρήτηΤην στήριξή της στην Ελλάδα δείχνει η Αίγυπτος με την αποστολή των Rafale στη χώρα μας. Εκνευρισμός στην Τουρκία για την συμβολική κίνηση των Αιγύπτιων.

Τρία Αιγυπτιακά Rafale στάλθηκαν και βρίσκονται ήδη στην Κρήτη παρά την ολοκλήρωση της «Μέδουσας 11» και η Τουρκία βρίσκεται σε νευρική κρίση.

Η στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα 11» ολοκληρώθηκε στην Κρήτη με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από τις χώρες της Κύπρου, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Αίγυπτος συμμετείχε στην άσκηση με 3 Mirage 2000 και άλλα 3 F-16 του Αιγυπτιακού στόλου. Οι Αιγύπτιοι ωστόσο αντικατέστησαν τα 3 Mirage με 3 Rafale τα οποία θα παραμείνουν στην περιοχή για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συμβολική κίνηση από την πλευρά της Αιγύπτου. Η χώρα δεν συνηθίζει να στέλνει τα αεροσκάφη τύπου Rafale εκτός των συνόρων της.

Πέρα από συμβολική βέβαια είναι και άκρως ουσιαστική η παρουσία των τριών Rafale στην χώρα. Η Αίγυπτος είναι εξάλλου η πρώτη χώρα που απέκτησε τα Γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς το 2015. Η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αιγυπτίων μόνο θετικά μπορεί να προσκομίσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία την ώρα μάλιστα που παραδόθηκε στη χώρα μας το 5ο Rafale από τη Γαλλία.

Πέρα από την αποστολή των Rafale, η Αίγυπτος προχώρησε σε ακόμη μία κίνηση ενδεικτική της στήριξης στη χώρα μας. Το εντυπωσιακό ελικοφόρο ελικοπτεροφόρο Mistral «Nasse r», έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τη φρεγάτα Bergamini ClassENS «Be rnees» και συμμετείχε στην άσκηση μαζί με 3 μονάδες επιφάνειας και 1 υποβρύχιο.

Εκνευρισμός στην Τουρκία
Η άσκηση που πραγματοποιείται στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την κίνηση των Αιγυπτίων έχει φέρει την Τουρκία στα όρια της νευρικής κρίσης.

Χτες το μεσημέρι οι Τούρκοι σε μία βεβιασμένη κίνηση εισήλθαν στον Ελληνικό χώρο πετώντας πάνω από τις Οινούσσες και τη Παναγία. Μάλιστα ένα από τα 2 οπλισμένα F-16 που βρέθηκε στη περιοχή πέταξε μόλις 300 μέτρα πάνω από το Ελληνικό φυλάκιο. Οι Τουρκικές υπερπτήσεις ωστόσο αναχετήθηκαν γρήγορα από τα Ελληνικά μαχητικά που βρισκόντουσαν ήδη στο σημείο.

πηγή: newpost.gr