Ο άγνωστος πόλεμος υποβρυχίων στο βυθό του Αιγαίου – Τα τουρκικά σχέδια



Τα τουρκικά σχέδια και ο πόλεμος των υποβρυχίων στο Αιγαίο δεν σταματούν ποτέ.

Ελληνοτουρκικά: Ο άγνωστος πόλεμος των ελληνικών και τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο έγινε ιδαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό το καλοκαίρι όμως ακόμα και σήμερα δεν έχει τελειώσει και ούτε θα τελειώσει.

Το καλοκαίρι του 2020, Ελλάδα και η Τουρκία ήρθαν ένα βήμα πριν την σύρραξη, αποτέλεσμα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Συνέπεια της έντασης ήταν να βγει το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού Στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μία ενέργεια στην οποία απάντησε με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα.

Ιδιαίτερης σημασίας στάθηκε τότε η παρουσία των «αόρατων» ελληνικών υποβρυχίων, τα οποία αποτέλεσαν για μήνες τον εφιάλτη των του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε έναν λυσσαλέο αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη των ελληνικών υποβρυχίων.

Μάλιστα, για εσωτερική κατανάλωση επιστρατεύτηκε και η τουρκική… μονταζιέρα, ώστε να πειστεί η τουρκική κοινή γνώμη ότι τα ελληνικά υποβρύχια ανακαλύφθηκαν.

Η αλήθεια βέβαια ήταν πολύ διαφορετική
Τα ελληνικά υποβρύχια παρέμειναν για πάνω από έναν μήνα κρυμμένα ενώ ελληνικά ελικόπτερα ξετρύπωσαν με ευκολία τα τουρκικά υποβρύχια.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα τουρκικού υποβρυχίου το οποίο πιάστηκε έξω από την Εύβοια, στην προσπάθεια των Τούρκων να κάνουν «επίδειξη σημαίας» κοντά στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, τουρκικό υποβρύχιο έγινε… διεθνώς ρεζίλι, όταν νόμιζε ότι βάλλουν εναντίον του οι ελληνικές δυνάμεις.

Το σοκ των Τούρκων ήταν τέτοιο που το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό νόμιζε για κάποιο διάστημα πως το τουρκικό υποβρύχιο βυθίστηκε.

Τελικά οι Έλληνες το μόνο που έκαναν ήταν να… βάλουν στους Τούρκους να ακούσουν το τραγούδι Yellow Submarine.

Ποιος είναι όμως ο άγνωστος πόλεμος του Αιγαίου και πως εξελίσσεται μέρα με τη μέρα;

Θα έχετε διαβάσει στο Sportime για τις παγίδες που έχει στήσει η Ελλάδα στα τουρκικά υποβρύχια.

Πρόκειται για ηχοσημαντήρες οι οποίοι έχουν ποντιστεί σε άγνωστα για τους Τούρκους σημεία του Αιγαίου και οι οποίοι δίνουν πλήρη εικόνα των υποβρυχίων κινήσεων των τουρκικών υποβρυχίων.

Ίσως έχετε επίσης διαβάσει ένα άσχετο με την Ελλάδα περιστατικό στη θαλασσα της Νορβηγίας, όπου, πριν από λίγες μέρες, καταστράφηκε ηχοσημαντήρας ο οποίος έδινε στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων στην περιοχή.

Πώς συνδέονται τα δύο αυτά περιστατικά;
Επί της ουσίας οι Τούρκοι ψάχνουν να βρουν τις θέσεις των ελληνικών ηχοσημαντήτων, όπως αντίστοιχα ψάχνουν και οι Ρώσοι (σ.σ. πιθανόλογείται ότι για την καταστροφή του ηχοσημαντήρα υπεύθυνη είναι η Ρωσία).

Πώς όμως ψάχνουν οι Τούρκοι για τους ελληνικούς ηχοσημαντήρες;

Θυμάστε κατά καιρούς τις αναφορές για στρατιές από τουρκικά καΐκια που σαρώνουν παράνομα τις ελληνικές θάλασσες;

Λέγεται πως τα καΐκια αυτά, με τα δίχτυα τους και τα ραντάρ που διαθέτουν, σαρώνουν τον βυθό, προσπαθώντας να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τους ελληνικούς ηχοσημαντήρες, ανοίγοντας δρόμο στα τουρκικά υποβρύχια.

Ο πόλεμος των υποβρυχίων στο Αιγαίο δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή, άσχετα αν επειδή γίνεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν παίρνει διαστάσεις.