Πολεμικό Ναυτικό: Τα πλοκάμια της Μέδουσας «χτύπησαν» το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο



Τα πλοκάμια της «Μέδουσας» εδώ και ώρες χτύπησαν το τουρκό-λιβυκό μνημόνιο, με τις ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου αλλά και τα «γεράκια» της ερήμου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να συναντούν τους Έλληνες συναδέλφους τους νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

Εκεί δηλαδή που η Άγκυρα αξιώνει θαλάσσιες ζώνες, με το παράνομο και παράλογο μνημόνιο που σύναψε με τη Λιβύη.
Οι συμμαχικές δυνάμεις της Ελλάδας που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, συναντήθηκαν εν πλω με ορισμένα από τα Ελληνικά πολεμικά πλοία που μετέχουν στη Μέδουσα, αλλά και τα «μπλε φτερά» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το «καλωσόρισμα» της πολεμικής αρμάδας του Αιγυπτιακού στόλου, του πλοίου της Κύπρου και των μαχητικών των ΗΑΕ, έγινε σε περιοχή που είχε δηλώσει με navtex η Αθήνα, πως επίκειται αεροναυτική άσκηση.

Η αντίδραση της Άγκυρας συνηθισμένη μεν, παράλογη γι’ ακόμη μια φορά δε, καθώς προχώρησε σε έκδοση παράνομης anti- navtex, για περιοχή που η αρμοδιότητα ναυτικών οδηγιών ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα.
Και φυσικά η συνάντηση αυτή στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης μόνο τυχαία δεν ήταν.

Οι Σύμμαχοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα και  δεν άφησαν ουσιαστικά κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνειών, αφού ακύρωσαν με τις πράξεις τους το μνημόνιο και δεν έδωσαν σημασία στην παράτυπη anti-navtex που είχε εκδώσει η Άγκυρα.

Σε αυτή την περιοχή ξεκίνησαν οι πρώτες αναγνωριστικές ασκήσεις ενώ κάτι ανάλογο έγινε και στον αέρα ανάμεσα στα μαχητικά Ελλάδας- Αιγύπτου & των Αραβικών Εμιράτων, τα οποία όπως ήδη έχουμε γράψει ήρθαν στην Κρήτη για να μείνουν και μάλιστα θα πετάξουν όπως μαθαίνουμε σε όλο το εύρος του Ελληνικού FIR  έως τα τέλη Νοεμβρίου και οι αεροπορικές εκπαιδεύσεις θα περιλαμβάνουν όλες τις πολεμικές μοίρες.

Πάντως αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η επίδειξη ισχύος και σημαίας από το Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο είναι διαρκής. Ένα 48ωρο νωρίτερα η φρεγάτα Κουντουριώτης πήρε μέρος στην άσκηση του Μεσογειακού «κουαρτέτου», Ελλάδα- Κύπρος-Ιταλία και Γαλλία, στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η άσκηση στην οποία έλαβε μέρος η φρεγάτα Κουντουριώτης είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δέσμευσης των χωρών που πήραν μέρος  στην εφαρμογή και τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας αλλά και της σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.

Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού σε πολυεθνικές συνεκπαιδεύσεις έχει ως στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και τη διαλειτουργικότητα ακόμη και με στρατιωτικά τμήματα εκτός ΝΑΤΟ.

Εγρήγορση και ασκήσεις  
Όμως η Ελληνική απάντηση προς τις συνεχείς αιτιάσεις και διεκδικήσεις της γείτονος δεν είναι μόνο η Μέδουσα καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν τις επόμενες ημέρες και παράλληλα με την πολυεθνική άσκηση, σ’ ένα μπαράζ ασκήσεων από το ακριτικό Καστελόριζο έως τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Οι μονάδες της ΑΣΔΕΝ υπό τις οδηγίες του Αντιστρατήγου Νικόλαου Φλάρη, ξεκινούν γυμνάσια στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Μάλιστα δεν θα είναι και λίγες οι συνεργασίες που πρόκειται να γίνουν από τα τμήματα του Στρατού ξηράς με την Πολεμική Αεροπορία. Αλλά στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να μην δοθεί βαρύτητα σε ανορθόδοξες ενέργειες, τόσο σε ακτές των νησιών, όσο και στις νησίδες που φρουρούνται από τις αμφίβιες δυνάμεις.

Το δόγμα της διαρκούς εγρήγορσης είναι αυτό που έχει καθιερωθεί ήδη από το τον περασμένο χειμώνα, όταν δηλαδή η Άγκυρα επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, αλλά και στη συνέχεια όταν ξέσπασε η Ελληνοτουρκική κρίση στο Αρχιπέλαγος.

Σ’ όλη την ανατολική μεθόριο επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, εκτός της φρούρησης λόγω του μεταναστευτικού, στην οποία δεν έχει γίνει η παραμικρή έκπτωση, η εγρήγορση για την Εθνική ασφάλεια παραμένει πάντοτε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Και μπορεί η στοχοποίηση των νησιών στο Αν. Αιγαίο να μην σταματά από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, όμως η Αθήνα αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση με ιδιαίτερη ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικές κινήσεις.