«Ρωσικός στόλος» κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ (φορτωμένος με πετρέλαιο ντίζελ)Ένας στόλος από δεξαμενόπλοια φορτωμένα με ρωσικό πετρέλαιο ντίζελ κατευθύνεται προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με σκοπό την αντιστάθμιση των πιο ακριβών τιμών λιανικής για το καύσιμο μέσα στα τελευταία επτά έτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τέσσερα τάνκερ φορτωμένα με δύο εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού ντίζελ αναμένεται να καταφθάσουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή της, σύμφωνα με τη Vortexa Ltd.

«Η Ρωσία είναι σε καλύτερη θέση να παρέχει πετρέλαιο ντίζελ από άλλους στην Ευρώπη, λόγω της πρόσβασής της σε φθηνό φυσικό αέριο» λέει ο Κλέι Σέιγκλ, διευθυντής της Vortexa στο Χιούστον. «Πολύ σπάνια βλέπαμε τόσο μεγάλες ποσότητες να καταφθάνουν στην ανατολική ακτή».

Οι τιμές του ντίζελ και άλλων καυσίμων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση έχουν ανεβεί στα ύψη. Στην Ευρώπη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερτριπλασιαστεί και έχουν παίξει ρόλο στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς ενισχύεται το ενδεχόμενο στροφής σταθμών από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε επιπλέον ροές αερίου στην Ευρώπη, μα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, καθώς καθυστερεί να λάβει άδεια λειτουργίας ο αγωγός Nord Stream 2 (ο οποίος είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, που θεωρούν ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο). Στο μεταξύ, η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές ντίζελ, με τις ροές από το λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική να αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο τους από το 2016 τουλάχιστον.

Οι τιμές του ντίζελ στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2014, και η ζήτηση και η κατανάλωση αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο τους από το 2018 το επόμενο έτος, λόγω παραδόσεων παραγγελιών από φορτηγά που έχουν συσσωρευτεί λόγω της πανδημίας.