Δύσκολη επιλογή της Τουρκίας: Μπαϊρακτάρ στην Ουκρανία ή φρούτα στη Ρωσία;



Η χρήση του τουρκικού μαχητικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar στο Donbass στο LPNR έγινε δεκτή στη Ρωσική Ομοσπονδία ως συνέπεια της κακής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Η τιμωρία ήταν άμεση.

Η Τουρκία πέρασε την «κόκκινη γραμμή»

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας το περιστατικό, δήλωσε την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, ότι παρά το γεγονός πως η Ρωσική Ομοσπονδία έχει μια ιδιαίτερη καλή σχέση με την Τουρκία, οι προμήθειες τέτοιων όπλων στον ουκρανικό στρατό ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην γραμμή επαφής.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ερντογάν στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Πεσκόφ είπε πως οι προμήθειες τέτοιων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία θα σήμαιναν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του λαού τους.

«Αυτή η θέση είναι πολύ γνωστή, και τη γνωρίζουν και στην Τουρκία», είπε ο Πεσκόφ, αναφέροντας μια κόκκινη γραμμή που θα μπορούσε να περάσει η Τουρκία.

Την ίδια ιδέα μετέφερε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ιστορία πρέπει να δώσει τροφή για σκέψη σε όλους όσους θέλουν να ικανοποιήσουν τις ιδιότροπες επιθυμίες της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αύριο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξοπλίζουν το καθεστώς που ελέγχεται από τους Ναζί στο Κίεβο», είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στην Τουρκία.

Η Τουρκία δε θα τα βγάλει πέρα ​​μόνο με τα μανταρίνια

Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, η υπηρεσία παρακολούθησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών της Ρωσίας Rospotrebnadzor ανέστειλε την εισαγωγή μανταρινιών από τον Τούρκο κατασκευαστή Fikret Degirmenci στη Ρωσία από τις 29 Οκτωβρίου, μετά την ανακάλυψη φυτοφαρμάκων στα τουρκικά φρούτα. Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι ειδικών οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που είναι και ενδεικτικό.

«Υπολειπόμενες ποσότητες φυτοφαρμάκου chlorpyrifos, η συγκέντρωση του οποίου υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο, βρέθηκαν στα μανταρίνια», ανέφερε η Rospotrebnadzor.

Αυτό αναδεικνύει την παρατήρηση του Πούτιν που είπε μετά τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου Oleg Peshkov. «Δε θα γλυτώσουν μόνο με τις ντομάτες», είπε στη συνέχεια ο Πούτιν αναφερόμενος στα αντίποινα της Ρωσίας στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 πάνω από τη Συρία. Αυτό προφανώς υποδηλώνει πως οι αγροτικοί περιορισμοί της Ρωσίας κατά της Τουρκίας έρχονται ως υβριδικό όπλο του Κρεμλίνου. Αυτό το όπλο δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Το βασικό μοντέλο του μαχητικού UAV Bayraktar T2 κοστίζει 69 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Αυτή είναι η τιμή για ένα πακέτο έξι drones, δύο σταθμούς ελέγχου και βοηθητικό εξοπλισμό. Η Ουκρανία έχει αγοράσει συνολικά έξι τέτοια συγκροτήματα.

Σύμφωνα με το Rosselkhoznadzor, η Ρωσία εισάγει ετησίως περισσότερους από 360.000 τόνους μανταρινιών από την Τουρκία. Το μέσο κόστος ενός τόνου μανταρινιών από έναν Τούρκο προμηθευτή ανέρχεται σε 430 δολάρια, αναφέρει το agroru.com. Αυτό ανέρχεται συνολικά σε 155 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Έτσι, το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές μανταρινιών θα καταβροχθίσει τα οφέλη της Τουρκίας από την πώληση των drones Bayraktar σε τρία χρόνια.

Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μανταρίνια και Bayraktar. Θέλει η Τουρκία να περιμένει άλλη μια παραγγελία για drone Bayraktar από την Ουκρανία, η οποία μπορεί να μην υλοποιηθεί ή θέλει να πουλήσει μανταρίνια στη Ρωσία για απείρως μεγάλο χρονικό διάστημα;

Ποιες θα είναι οι απώλειες της Τουρκίας;

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι εξαγωγές εσπεριδοειδών από την Τουρκία στη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά εννέα τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και έφθασαν τα 117 εκατομμύρια 598 χιλιάδες δολάρια.

Οι εξαγωγές μανταρινιών αυξάνονταν ιδιαίτερα γρήγορα — κατά 49%. Οι εξαγωγές μανταρινιών ήρθαν πρώτες με 62 εκατ. 544 χιλιάδες δολάρια εξαγωγής. Η λίστα συνεχίζεται με:

- εξαγωγές λεμονιών — 29 εκατομμύρια 319 χιλιάδες δολάρια,
- πορτοκαλιών — 13 εκατομμύρια 707 χιλιάδες δολάρια
-  γκρέιπφρουτ — 11 εκατομμύρια 994 χιλιάδες δολάρια.

Έχοντας τονίσει ότι οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εσπεριδοειδών, Kemal Kacmaz, δήλωσε στο Anadolu:

"Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των παραδοσιακών αγορών μας. Μπορούμε πολύ εύκολα να εισέλθουμε στη ρωσική αγορά όσον αφορά τα logistics. Επιπλέον, εξάγουμε εσπεριδοειδή σε αυτή τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια", είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη Mediterranean Exporter Association, για 7 μήνες του 2021, οι εξαγωγές λαχανικών και φρούτων στη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 526 εκατομμύρια 818 χιλιάδες δολάρια, που αντιστοιχούσαν στο 32% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας κατά την περίοδο. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, οι προμήθειες σε λαχανικά και φρούτα αυξήθηκαν κατά 14%.

Τους τελευταίους 12 μήνες, η Τουρκία εξήγαγε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε 150 χώρες του κόσμου. Η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση με 1,12 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε μόλις 12 μήνες, η Τουρκία εξήγαγε λαχανικά και φρούτα αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΗΓΗ - Lyuba Lulko