Δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι το S-400 είναι ένα αμυντικό οπλικό σύστημα και ότι το σύστημα S-400 θα χρησιμοποιηθεί στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το S-300 στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. 

Ο Ακάρ έκανε επίσης δήλωση για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 λέγοντας: «Σε περίπτωση που η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία θα πρέπει αναγκαστικά και φυσικά να αξιολογήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής που βρίσκεται...»
 
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός ότι το PKK είναι ίσο με το YPG «Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε το ευγενές έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Η ανάσα του Μεχμετσίκ (σημ. υποκοριστικό του Τούρκου στρατιώτη( είναι στην πλάτη των τρομοκρατών…»

Η Ελλάδα δίνει την εικόνα του θύματος

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει την εικόνα μιας χώρας θύματος διαστρεβλώνοντας κάθε είδους γεγονότα, ντυμένη με προβιά, να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες καταφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχηματίζοντας συμμαχίες με ορισμένες χώρες,  δημιουργώντας μια τεχνητή αντίληψη απειλής.

Σημείωσε, ακόμη,  ότι και η Ελλάδα ερωτεύτηκε τον προκλητικό οπλισμό με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών, τονίζοντας: «Η προσέγγιση της Ελλάδας σε αυτό είναι μια μάταιη προσπάθεια, όπως άλλωστε εκφράζονται μαζί μας ακαδημαϊκοί της, ορισμένοι διπλωμάτες και διοικητές της».

Σε δύο κράτη η Κύπρος

Ο Ακάρ  τόνισε ότι δύο ανεξάρτητα κράτη που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα είναι η μόνη λύση στην Κύπρο.

 «Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγύησης και Συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα όπως κάναμε στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη

Ο Ακάρ πρόσθεσε, «Ένα πράγμα πρέπει να γίνει καλά κατανοητό: Δεν είμαστε ξένη δύναμη στη Λιβύη. Εάν υπάρχει μια εξέλιξη στο όνομα της σταθερότητας στη Λιβύη αυτή τη στιγμή και η πολιτική διαδικασία έχει ξεκινήσει, αυτό έγινε δυνατό με τις συνεισφορές της Τουρκίας», είπε.

Ο τουρκικός στρατός στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν προς το παρόν τις δραστηριότητες εκσυγχρονισμού, άσκησης και εκπαίδευσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και συνεχίζει τις κοινές δραστηριότητες εξερεύνησης και καταστροφής ναρκών/IED στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από την κατοχή.

 «Τώρα, τα ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν έρθει σε ένα αδιανόητο επίπεδο. Η «Διακήρυξη Shusha», η οποία προβλέπει τη συνεργασία μας σχεδόν σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, είναι ένα ιστορικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Ο τουρκικός στρατός στη Συρία

Αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία, επεσήμανε ότι «μια περιοχή 11.304 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκκαθαρίστηκε από την τρομοκρατία ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, ο Ακάρ σημείωσε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι, από τους οποίους περίπου 470.000 ήταν στην Ιντλίμπ, επέστρεψαν στα σπίτια και τα εδάφη τους.

Ο Ακάρ συνέχισε:

«Κατά καιρούς, παραβιάσεις της εκεχειρίας και επιθέσεις σημειώνονται στην περιοχή επιχείρησης της Συρίας. Όλα τα είδη παρενοχλήσεων και επιθέσεων ανταποκρίνονται και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Μετά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Πούτιν στις 29 Σεπτεμβρίου στο Σότσι, σημειώθηκε μείωση των επιθέσεων.

 Σε αυτό το πλαίσιο, η επαφή και ο συντονισμός μας με τη Ρωσία για τη Συρία συνεχίζεται στο πεδίο και στο τραπέζι. Συνεχίζονται οι εργασίες σε συντονισμό με τα αρμόδια υπουργεία, φορείς και οργανισμούς για την ομαλοποίηση της ζωής στις περιοχές που έχει γίνει ασφαλής, κατέληξε.

Turkiye Gazetesi