Η Elbit Systems και η Roboteam παρουσιάζουν το ROOK: Νέο μη-επανδρωμένο επίγειο όχημα 6Χ6 πολλαπλών φορτίωνΜε αυτοδύναμο 1200 κιλά, χαμηλό κέντρο βάρους και απόσταση από το έδαφος στα 24 εκατοστά, το ROOK μπορεί να μεταφέρει έως και 1200 κιλά ωφέλιμου φορτίου, διατηρώντας παράλληλα ευελιξία και δυνατότητα μεταφοράς

ΗElbit Systems και η Roboteam παρουσίασαν το ROOK, ένα στρατιωτικό μη-επανδρωμένο επίγειο όχημα 6Χ6 πολλαπλών ωφέλιμων φορτίων (Unmanned Ground Vehicle - UGV) που διαθέτει μοναδικό σχεδιασμό και ενσωματωμένη σουίτα αυτονομίας, προσφέροντας έναν συνδυασμό μεγαλύτερης χωρητικότητας, βελτιωμένης κινητικότητας στις μανούβρες και απαραίτητης ευελιξίας στο πεδίο, βασικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μιας αποστολής.

Η ανάπτυξη του νέου ROOK UGV αποτελεί απόρροια της επιχειρησιακής εμπειρίας που αποκτήθηκε μέσω της εγκατάστασης των συστημάτων 4x4 PROBOT UGV σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το ROOK σχεδιάστηκε ως ρομποτική πλατφόρμα UGV σε συμμόρφωση με τα ισχύοντα Στρατιωτικά Πρότυπα, εφαρμόζοντας τη δομή 'Modular Box' που επιτρέπει την αντικατάσταση εξαρτημάτων στο πεδίο χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένο τεχνικό ή εργαστήριο συντήρησης ΚΠΕ (Κατασκευαστή Πρωτότυπου Εξοπλισμού) και αποτελεσματικές αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις επίσης χωρίς τη συμμετοχή ΚΠΕ. Μια ενσωματωμένη εφαρμογή 'TORCH-X Robotic and Autonomous' (RAS), παρέχει στο ROOK πλήρη αυτονομία και ικανότητα αποτελεσματικής πλοήγησης σε ανώμαλο έδαφος, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας, για παράδοση προμηθειών, εκκένωση ανθρώπων, εκτέλεση αποστολών συλλογής πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης με κατακόρυφη επιβίβαση/ αποβίβαση σε εναέρια μέσα - VTOL), ενώ λειτουργούν και ως απομακρυσμένο οπλικό σύστημα.
 
Με αυτοδύναμο 1200 κιλά, χαμηλό κέντρο βάρους και απόσταση από το έδαφος στα 24 εκατοστά, το ROOK μπορεί να μεταφέρει έως και 1200 κιλά ωφέλιμου φορτίου, διατηρώντας παράλληλα ευελιξία και δυνατότητα μεταφοράς. Η πλήρης συμμόρφωση με το προφίλ διαλειτουργικότητας UGV (Interoperability Profile - IOP) μετατρέπει το ROOK σε μια πλατφόρμα πολλαπλών φορτίων που παρέχει απρόσκοπτη ενσωμάτωση συστημάτων με τη μέθοδο "plug & play".
 
Χρησιμοποιώντας σπονδυλωτή υβριδική ενεργειακή διαμόρφωση για τις μπαταρίες και με επιλογή για προαιρετική εσωτερική γεννήτρια, το ROOK παρέχει λειτουργική αντοχή έως και 8 ώρες οδήγησης και ταχύτητα που φτάνει τα 30 χλμ. την ώρα. Ο χειρισμός του ROOK γίνεται είτε μέσω της εφαρμογής TORCH-X RAS, είτε μέσω μιας ανθεκτικής μονάδας οθόνης 7 ιντσών παντός καιρού, επιτρέποντας σε έναν μόνο χειριστή να ελέγχει πολλά μη επανδρωμένα συστήματα.