Φρεγάτες: Αυτοί είναι οι πύραυλοι που θέλει και η Τουρκία – Γι αυτό χάρηκαν οι Τούρκοι



Οι Τούρκοι ξέρουν πως με τους RIM-116 Block II οι ελληνικές φρεγάτες γίνονται άτρωτες.

Φρεγάτες: Αυτοί είναι οι πύραυλοι που θέλει και η Τουρκία και γι αυτό χάρηκαν οι Τούρκοι με την είδηση πως καθυστερεί η εγκατάστασή τους στις ελληνικές Belharra.

Oι ελληνικές Belharra ήταν απαίτηση των Ελλήνων ναυάρχων να διαθέτουν και σύστημα RIM-116 RAM.

Μάλιστα η συγκεκριμένη απαίτηση ήταν και κατά κάποιο τρόπο προαπαιτούμενο για να ανέβουν οι γαλλικές φρεγάτες στην λίστα των ναυάρχων.

Οι Γάλλοι από την αρχή είχαν εκφράσει την θέση πως για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις Belharra, ώστε να περιλαμβάνουν και σύστημα RIM-116 RAM, θα χρειαζόταν επιπλέον χρόνος.

Η Αθήνα πίεσε τους Γάλλους και η Naval Group για να πάρει το συμβόλαιο των 3+1 Belharra είπε το «ναι».

Τώρα, πλησιάζει ο καιρός (σ.σ. τον Δεκέμβριο), που η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 1,2 δισ. στην Γαλλία για τα νέα ελληνικά πλοία.

Όμως οι Γάλλοι επαναλαμβάνουν αυτό που είχαν αρχικά πει στις διαπραγματεύσεις.

Δηλαδή ότι για τις απαιτούμενες αλλαγές (σ.σ. οι γαλλικές φρεγάτες Belharra που χρησιμοποιούνται απο το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτουν RAM) χρειάζεται χρόνος.

Η είδηση πήρε μεγάλη έκταση στην Τουρκία, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα πάρει… άοπλες τις νέες της φρεγάτες.

Να προστεθεί και πως η MBDA η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους Aster 30 των Belharra έχει ζητήσει και αυτή επιπλέον χρόνο.

Γιατί όμως οι Τούρκοι έδωσαν τόσο μεγάλη έκταση στο θέμα.

Στην Άγκυρα γνωρίζουν τις δυνατότητες των συστημάτων RAM καθώς και των πυραύλων RIM-116 Block II που θα διαθέτουν τα ελληνικά πλοία (σ.σ. γιατί θα τους διαθέτουν).

Μάλιστα, οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν τους RIM-116 Block I έχουν ήδη παραγγείλει και τους RIM-116 Block II, όμως έπεσαν πάνω στο… εμπάργκο όπλων των Αμερικάνων προς την Τουρκία (σ.σ. το οπλικό σύστημα RAM είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας).

Οι Τούρκοι ξέρουν πως με τους RIM-116 Block II οι ελληνικές φρεγάτες γίνονται άτρωτες. Γι αυτό και χάρηκαν που θα καθυστερήσουμε να τους πάρουμε.

H μεγάλη διαφορά του Block 2 από τον προκάτοχό του είναι το μεγαλύτερο βεληνεκές.

Το RAM Block 2 έχει 25 χλμ βεληνεκές αντί για δέκα του Block 1 ενώ μπορεί εκτός μικρά αεροσκάφη, drone και καταδρομικά σκάφη να χτυπήσει και παράκτιους στόχους.

Το Block 2 μπορεί να εκτοξεύσει και κάθετα, άρα έχει κάλυψη 360 μοιρών, προσφέροντας καλύτερη αντιαεροπορική/αντιβληματική προστασία του πλοίου.