«Θερμός» χειμώνας σε πολλαπλά μέτωπα – Ο Ερντογάν σχεδιάζει «χτύπημα» σε Κύπρο, Αιγαίο και μεταναστευτικό



Η Αθήνα είναι πλέον φανερό ότι όχι απλά έχει αντιληφθεί το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν αλλά με ψυχραιμία προετοιμάζεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο για κάθε ενδεχόμενο.

του Κώστα Σαρικά

Τα πρώτα επιχειρησιακά Rafale τα οποία θα έχει στη διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία μέσα στο 2022 αλλά και το συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θέλει όπως φαίνεται να προλάβει η Άγκυρα με τετελεσμένα. Οι «κραυγές» Ακάρ και Ερντογάν για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας με ταυτόχρονες προκλήσεις των γειτόνων σε όλα τα μέτωπα» και ξεκάθαρη διάθεση της Τουρκίας για εκτίναξη της έντασης δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ασφυκτικά πιεσμένος από τις εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων ψάχνει διέξοδο και μάλιστα άμεσα. Και ανοίγει συνολικά όλη την «βεντάλια» των διεκδικήσεων του από την Κύπρο και το Αιγαίο έως το Λιβυκό Πέλαγος αναζητώντας τετελεσμένα.

Η Αθήνα είναι πλέον φανερό ότι όχι απλά έχει αντιληφθεί το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν αλλά με ψυχραιμία προετοιμάζεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο για κάθε ενδεχόμενο. Οι συμμαχίες τόσο με τις χώρες της περιοχής όσο και με Γάλλους-Αμερικανούς βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο όμως η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που η ένταση ξεφύγει ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες η Αθήνα μόνη θα πρέπει χωρίς χρονοτριβή να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις όπως έγινε το 2020 στον Έβρο και λίγους μήνες αργότερα στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα όμως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δείξει ότι ρίχνει «νερό στο μύλο» του Ερντογάν γι΄αυτό και επιλέγει να προετοιμάζεται αθόρυβα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σε αυτό το κλίμα συζητήθηκαν και την περασμένη Παρασκευή στο ΓΕΕΘΑ όλες οι τελευταίες εξελίξεις ειδικά έπειτα από τις απειλές Ερντογάν περί «5 εκ μεταναστών» που μπορεί να περάσουν στην Ελλάδα. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά η εγρήγορση όχι απλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά με μια σειρά από ασκήσεις τις επόμενες εβδομάδες η στρατιωτική ηγεσία επιθυμεί να διατηρήσει σε ανώτατο επίπεδο τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι η αποτρεπτική ισχύς είναι ακόμη πιο ισχυρή σε σχέση με το 2020. Την ώρα μάλιστα που οι γείτονες έχουν αυξήσει την πίεση στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων αλλά και συνεχείς δηλώσεις περί δήθεν υποχρέωσης της Ελλάδας να αποστρατικοποιήσει νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τις τελευταίες εβδομάδες η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα παρά το γεγονός ότι η TuAF δεν δείχνει το παραμικρό σημάδι ανάκαμψης με τα περισσότερα μαχητικά να βγαίνουν άοπλα στο Αρχιπέλαγος και την «βρώμικη» δουλειά να κάνουν τα μη επανδρωμένα UAV καταγράφοντας μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και παραβάσεων.

Οι απειλές Ερντογάν πάντως για νέα «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού μπορεί να προβληματίζουν την Αθήνα ωστόσο όπως αναφέρουν με νόημα τόσο διπλωματικές όσο και στρατιωτικές πηγές στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με δεδομένα όσα εξελίσσονται στα σύνορα Λευκορωσίας -Πολωνίας ανάλογη μαζική απόπειρα σε Έβρο και Αιγαίο θα ήταν καταστροφική για την Άγκυρα. Όμως το ενδεχόμενο μεμονωμένων προβοκατόρικων ενεργειών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί και κατά συνέπεια αναγκάζει την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση. 

Αντίθετα εκεί που θα «χτυπήσει» η Άγκυρα εκτιμάται ότι θα είναι στην Κύπρο ενόψει και των γεωτρήσεων που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία. Με την Τουρκία να έχει αποδείξει στη Μεγαλόνησο ότι δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμα και ακραίες ενέργειες στρατιωτικοποίησης της έντασης. Εκεί όμως θα φανεί όπως εκτιμά η Αθήνα η στάση Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Αν δηλαδή θα γίνει ανεκτή για μία ακόμη φορά την πολιτική των κανονιοφόρων του Ερντογάν.