Φίλης: Νέα περιδίνηση στα Βαλκάνια - Η Ελλάδα να ετοιμαστεί για προσφυγικά κύματαΟ κ. Φίλης , διέβλεψε ότι η Τουρκία με ή χωρίς Ερντογάν, έχει μπει ως πολιτικό σύστημα σε μια πλειοδοσία σκληρής γραμμής και προκλήσεων ως αναθεωρητική δύναμη με κύρια κατεύθυνση την Ελλάδα και την Κύπρο

Την κατάσταση στα Βαλκάνια με αφορμή την κατάρρευση της κυβέρνησης Ζάεφ στα Σκόπια σχολιάζει ο Γιώργος Φίλης στον 98.4.

Η κατάσταση στον άξονα από τα Σκόπια όπως είπε, στο Κόσσοβο, μέχρι την Βοσνία , με εμπλοκή του Αλβανικού εθνικισμού αλλά και τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας με μόχλευση από την Ρωσία, οδηγούν σε «ξεπάγωμα» της φαινομενικής σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια και νέα περιδίνηση. Ειδικά για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την πτώση της κυβερνητικής πλειοψηφίας Ζάεφ, υποστήριξε ότι αργά ή γρήγορα η κατάσταση οδηγεί σε εκλογές όπου το ακραίο VMRO, κύριος μοχλός του «Μακεδονισμού»  στη βόρεια γειτονική μας χώρα, στη πράξη δεν πρόκειται να εφαρμόσει τίποτα από την ούτως ή άλλως προβληματική όπως την αποκάλεσε Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ως διεθνολόγος, προέτρεψε το Ελληνικό κράτος να προετοιμαστεί ακόμη και για το ενδεχόμενο αποσχιστικών τάσεων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προσφυγικά κύματα στα βόρεια σύνορα μας.

Ο κ. Φίλης , διέβλεψε ότι την ίδια ώρα η Τουρκία με ή χωρίς Ερντογάν, έχει μπει ως πολιτικό σύστημα σε μια πλειοδοσία σκληρής γραμμής και προκλήσεων ως αναθεωρητική δύναμη με κύρια κατεύθυνση την Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως είπε μάλιστα, τα επόμενα δύο χρόνια είναι ίσως το «μόνο παράθυρο ευκαιρίας» για την Τουρκία, πριν αλλάξει το ισοζύγιο ισορροπίας δυνάμεων στη περιοχή, για ένα εγχείρημα κλιμακωτής πρόκλησης για το οποίο θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.