Έντονη η κινητικότητα στον Ειρηνικό: Ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Ιαπωνίας στη Θάλασσα της Νότιας ΚίναςΜεγάλη ναυτική άσκηση πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία στην περιοχή του Ειρηνικού. Την είδηση γνωστοποίησε με επίσημη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αρμόδια Υπηρεσία «U.S. Pacific Fleet» τα ξημερώματα του Σαββάτου 6/11.

Σύμφωνα με την ανάρτηση των Αμερικανών, τα πολεμικά πλοία USS Carl Vinson (CVN 70), USS Lake Champlain (CG 57) USS Shiloh (CG 67) και USS MILIUS (DDG 69) συνεργάστηκαν με επιτυχία με τα Ιαπωνικά JS Kaga (DDH 184) και JS Murasame (DD 101) στις θάλασσες της Νότιας Κίνας.

Οι δύο πλευρές εστίασαν σε ναυτικές και εναέριες επιχειρήσεις κοινού συντονισμού και ανεφοδιασμού.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό παρών στον Ειρηνικό, σε μια περίοδο εντάσεων και διαφωνιών με την Κίνα. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο οι Αμερικανικές Ναυτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις ασκήσεις τους στην περιοχή ενώ πολύ συχνά βρίσκονται κοντά στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν το οποίο δέχεται μεγάλες στρατιωτικές πιέσεις από το Πεκίνο.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο «κλείδωσαν» την παρουσία τους στον Ειρηνικό με την σύσταση της Αγγλόφωνης Συμμαχίας των AUKUS, με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Η Ιαπωνία αποτελεί σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των Αμερικανών τα τελευταία χρόνια, με τις δύο πλευρές να προχωρούν τακτικά σε κοινές Ναυτικές ασκήσεις. Η τελευταία ναυτική επιχείρηση ΗΠΑ-Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ρουτίνας και είχε ως σκοπό την ανάδειξη του επιπέδου της ετοιμότητάς τους.