Συρία: Νεκροί πέντε στρατιωτικοί σε βομβιστική επίθεσηΠέντε στρατιωτικοί των συριακών ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν χθες Κυριακή όταν εξερράγη βόμβα σε ανατολικό τομέα της χώρας όπου είναι ενεργοί τζιχαντιστές, την επομένη του θανάτου 13 μαχητών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ σε επίθεση, ανέφερε ΜΚΟ.

Η βόμβα εξερράγη καθώς διερχόταν από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα θύματα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά την ίδια πηγή, ο ένας από τους νεκρούς ήταν υψηλόβαθμος στρατιωτικός, είχε τον βαθμό του στρατηγού. Η βομβιστική ενέργεια διαπράχθηκε στην επαρχία Ντέιρ Αζ Ζουρ, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Παρά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στη Συρία τον Μάρτιο του 2019, όταν το «χαλιφάτο» της κατέρρευσε, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις, ειδικά στην αχανή Μπαντίγια (έρημο) από την κεντρική επαρχία Χομς ως τη Ντέιρ Αζ Ζουρ.

Προχθές Σάββατο τουλάχιστον 13 μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό του καθεστώτος σκοτώθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα τζιχαντιστών του ΙΚ στη ζώνη Μασρίμπ, που καλύπτεται από έρημο, στο δυτικό τμήμα της Ντέιρ Αζ Ζουρ, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (24928901).

Από τον Μάρτιο του 2019, σχεδόν 1.600 μέλη του συριακού στρατού ή παραστρατιωτικών οργανώσεων που μάχονταν στο πλευρό του, καθώς και 153 φιλοϊρανοί αλλοδαποί μαχητές, σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις, βομβιστικές ενέργειες ή ενέδρες του ΙΚ, με βάση την καταμέτρηση της ΜΚΟ.

Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων που είχαν κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό, έχει στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους, μετατρέποντάς τους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.