Παναγιωτόπουλοςκαι Παρλί στις Βρυξέλλες: Συνεργασία και... κορβέτες GoWind στο «τραπέζι»



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, με τη συζήτησή τους να περιστρέφεται γύρω από τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας ενώ έγινε αναφορά και στις κορβέτες GoWind.

Με βασική στρατηγική τη διπλωματική κινητικότητα, την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών σε διμερή και πολυμερή σχήματα και φυσικά την εξοπλιστική ενίσχυση, απαντά η Ελλάδα στην αδιάλλακτη τακτική των προκλήσεων της Τουρκίας.

Την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται με την Αίγυπτο, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Κρήτη, στο πλαίσιο της άσκησης «Μέδουσα 11», ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιεί μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης της Ε.Ε.

Το απόγευμα της Δευτέρας συμμετείχε στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης και των Υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η «Στρατηγική Πυξίδα».

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί με την οποία συζήτησαν μια σειρά από «καυτά» θέματα.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, αλλά και τα εξοπλιστικά. Άλλωστε, 4 ελληνικά Rafale έχουν ήδη βάλει το εθνόσημο στα φτερά, οι φρεγάτες Belh@rra κατασκευάζονται ήδη στα γαλλικά ναυπηγεία ενώ Αθήνα και Παρίσι είναι πολύ κοντά στο να δώσουν τα χέρια και για την απόκτηση από τη Χώρα μας τεσσάρων κορβετών GoWind.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Γαλλίδα ομόλογό του, με τις δύο πλευρές να επιθυμούν το συντομότερο την ολοκλήρωση ακόμα μίας σπουδαίας αγοράς, ώστε να εξεταστούν στη συνέχεια οι επιλογές για την απόκτηση κορβετών. Σχετική ανακοίνωση, εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (15.11) το ΥΕΘΑ.

Αναλυτικά:

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) πριν από την κοινή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών της Ε.Ε.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα αμυντικής συνεργασίας σε συνέχεια της υπογραφείσας Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως Ελλάδος – Γαλλίας και εξοπλιστικών προγραμμάτων.