Έλληνες αξιωματικοί εξοικειώνονται με τα M-1117 στην Γερμανία



Έλληνες αξιωματικοί στην Γερμανία για να εξοικειωθούν με τα ΤΟΜΑ Μ-1117

Σύμφωνα  τώρα με αμερικανικές πηγές, κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών μετέβη στο Kaiserslautern αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει σε δοκιμές εξοικείωσης του, με τα αμερικανικά ΤΟΜΑ M-1117 μαζί με ομολόγους τους από το 18ο τάγμα της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Η αμερικανική πηγή ανέφερε περί συμβολής στην ενίσχυση της σιδερένιας συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία όπως δείχνουν οι εξελίξεις και η ιστορία, είναι η πλέον στενή μετά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου 1945-1950.

Σύντομα λοιπόν θα δούμε τα 1200 M-1117 στην χώρα μας με πληροφορίες να αναφέρουν ακόμα και τα μέσα Νοεμβρίου 2021.

Στόχος του ΓΕΣ είναι να μπουν τα M-1117 στην υπηρεσία του Στρατού και τα 1.200 οχήματα τα οποία θα διαμοιραστούν σε νησιά, Έβρο αλλά και την φύλαξη των συνόρων. Πρόκειται για δύο εκδόσεις του τύπου, μεταφοράς 4 ατόμων η μία και 6 ατόμων η δεύτερη.

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.
 
Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο ΤΟΜΑ που θα ενισχύσει σοβαρότατα τις ελληνικές δυνάμεις στα νησιά μας, ενόψει των προκλητικά επικίνδυνων σχεδίων των Τουρκίας, η οποία βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση στο εσωτερικό της, η οποία μπορεί να ξεσπάσει προς το Αιγαίο.  


ΠΗΓΗ