Σοβαρή εξέλιξη! Νέα βάση: Ρωσικά S-300 25 χιλιόμετρα από τη συριακή Ράκκα-Το Ισραήλ χτύπησε τη Ρωσία στη Συρία;Ο ρωσικός στρατός έστειλε ενισχύσεις στις εγκαταστάσεις και έκτοτε αναπτύσσεται ενεργά εκεί.

Η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, στην αεροπορική βάση al-Tabqah στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας.

Ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 «Favorite», αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Tabka της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Tabka, βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα νότια της πόλης Et-Tabka και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το σύστημα αεράμυνας S-300 Favorite, βρίσκεται ακόμα στη μόνιμη θέση του κοντά στο Masyaf.

Αυτό σημαίνει, ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει επιπλέον αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στη Συρία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια σε κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Συρίας. Επιπλέον, είναι πιθανό η εμφάνιση του συστήματος αεράμυνας S-300 Favorit να σχετίζεται με την αναμενόμενη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα, σε παρόμοια απόσταση με τα τουρκικά σύνορα, τα συγκροτήματα είναι εγγυημένα ότι μπορούν να χτυπήσουν τουρκικά μαχητικά και drones σε περίπτωση επιθετικότητας των τελευταίων.

Το σύστημα που αναπτύσσεται στην αεροπορική βάση, μπορεί να είναι ένα ρωσικό S-400, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια TEL, ένα S-300 PM2 ή ακόμα και ένα από τα συριακά συστήματα S-300PMU2 που προμήθευσε η Ρωσία πριν από περίπου δύο χρόνια.

Από την αεροπορική βάση al-Tabqah, ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας όπως το S-300PMU2, μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας επαρχίας της Ράκκα και της βορειοανατολικής επαρχίας του Χαλεπίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αρκετές πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400 στη βορειοανατολική Συρία, συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο al-Qamishli στη βόρεια ύπαιθρο της al-Hasakah. Εάν αυτές οι αναφορές είναι αληθινές, τα συστήματα που αναπτύσσονται τόσο στην αεροπορική βάση al-Tabqah όσο και στο αεροδρόμιο al-Qamishli, θα είναι περισσότερο από ικανά να καλύψουν όλο τον εναέριο χώρο της βορειοανατολικής Συρίας.

Ένα ρωσικό δίχτυ αεράμυνας πάνω από τη βορειοανατολική Συρία σίγουρα θα αποτρέψει την Τουρκία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα επίθεση στην περιοχή κατά των SDF. Αυτό θα κάνει τις SDF να εξαρτώνται περισσότερο από την υποστήριξη της Μόσχας.

Είναι γνωστό, ότι το 2010 η Δαμασκός συμφώνησε με τη Μόσχα να αγοράσει τέσσερα τμήματα του συστήματος αεράμυνας S-300PMU-2 για 400 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, η Ρωσία είχε καταφέρει να παραδώσει μεμονωμένα εξαρτήματα στη Συρία, αλλά η σύμβαση ακυρώθηκε μετά από αίτημα του Ισραήλ και οι Ρώσοι επέστρεψαν την προέλαση στους Σύριους. Ωστόσο, μετά το περιστατικό με το Il-20 τον Σεπτέμβριο του 2018, η Μόσχα δώρισε στη Δαμασκό τρία τμήματα του συστήματος αεράμυνας S-300PM2 Favorit (24 εκτοξευτές και 300 βλήματα για αυτούς) για την αεράμυνα του SAR.

Ωστόσο, δεν έχει σημασία σε ποια έκδοση παρουσιάζονται τα S-300 στο προαναφερθέν αεροδρόμιο. Η εμφάνιση στην υποδεικνυόμενη περιοχή ενός συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να χτυπήσει μεγάλη ποικιλία ιπτάμενων στόχων (βαλλιστικοί, αεροδυναμικοί, πυραύλων κρουζ και άλλοι), θα επηρεάσει από μόνη της σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή. Μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη βάση, βρίσκεται η πρωτεύουσα της επαρχίας Ράκα, και κυριολεκτικά κοντά βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός (HPP) στο SAR και ένα φράγμα στον Ευφράτη.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο αμερικανικός στρατός εγκατέλειψε το αεροδρόμιο Tabka και έκτοτε, βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσικού και συριακού στρατιωτικού προσωπικού. Η ανάπτυξη ενός τόσο ισχυρού συστήματος αεράμυνας σε αυτή την εγκατάσταση, υποδηλώνει επίσης ότι οι Ρώσοι και οι Σύριοι δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί, αλλά εδραιώνονται σε μια νέα βάση, αφού έχουν έρθει εκεί εδώ και πολύ καιρό.

Το Ισραήλ χτύπησε τη Ρωσία στη Συρία;
Μέσα στο προαναφερθέν σκηνικό πρέπει να εντάξουμε και μια πληροφορία η οποία μεταδίδεται από μερίδα ΜΜΕ με κάθε επιφύλαξη και αναφέρει:

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση στην Ταρτούς στις 8 Νοεμβρίου. Καπνός που ανέβαινε από τη βάση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην Tartus μετά την επίθεση έγινε αντιληπτός τόσο από όσους βρίσκονταν στην περιοχή όσο και από τους δορυφόρους. Ενώ συζητείται το ενδεχόμενο ισραηλινών αεροπλάνων να χτύπησαν την Ταρτούς,  Ρώσος ειδικός εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει καπνός που εμποδίζει την ευκρινή εικόνα...

Πηγές του καθεστώτος ανακοίνωσαν ότι τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας και του καθεστώτος απέτρεψαν τις επιθέσεις.

Στρατιωτική πηγή είπε στο SANA ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από την κατεύθυνση του Λιβάνου το βράδυ της Δευτέρας, όπως είχε γράψει το Πενταπόσταγμα, στοχεύοντας ορισμένα σημεία στις περιοχές Χομς και Ταρτούς.

Ωστόσο, στις νέες εικόνες που προέκυψαν, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υψώνεται καπνός από τη βάση του ρωσικού ναυτικού στην Tartus. Το γεγονός ότι ο καπνός απλώθηκε σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα δείχνει ξεκάθαρα ένα σοβαρό πρόβλημα.

Αν και οι ειδικοί υπέθεσαν ότι ο εν λόγω καπνός ήταν αποτέλεσμα πυρκαγιάς ή έκρηξης, η απόσταση από τα κέντρα καπνού εγείρει διαφορετικά ερωτήματα.

Σύμφωνα με τη γνώμη ενός ειδικού στο Avia.pro στον ρωσικό Τύπο, "Δεν υπάρχουν σημάδια πυρκαγιάς, και αν προσέξετε, ο καπνός μπορεί να γίνει για να εμποδίσει την ορατότητα του λιμανιού από ξένα πολεμικά πλοία. Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς με τι σχετίζεται αυτό, αλλά ρωσικές και συριακές καθεστωτικές δυνάμεις είναι πιθανό ότι προσπάθησαν να αποτρέψουν τα αεροπλάνα από την αναγνώριση". είπε.

Η ρωσική πλευρά δεν ανακοίνωσε καμία στρατιωτική άσκηση στην περιοχή, ενώ δεν έγινε καμία δήλωση για την κατάσταση στο λιμάνι του Ταρτούς.