Γρίβας: Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας!Κωνσταντίνος Γρίβας: Η αναθεωρητική Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι παίχτες ισχύος και η Ελλάδα. Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας! Προσπαθεί να τη μετατρέψει σε δορυφόρο της και να την εξαφανίσει από το χάρτη.

Είναι λάθος η κάθε φορά προσέγγιση για την Τουρκία, ως κλιμάκωση προκλήσεων, αφού δείχνει άγνοια πως στη πραγματικότητα, πρόκειται για μια στρατηγική βάθους μιας αναθεωρητικής πολιτικής με στόχευση ρόλο παγκόσμιου μεγάλου παίχτη. Η Τουρκία στην πραγματικότητα διεξάγει έναν ολοκληρωτικό ιδιότυπο υβριδικό πόλεμο έναντι της Ελλάδας, μόνο που έχει υπερβεί και τα κλασσικά χαρακτηριστικά αυτού του είδους.
 
Μιλάει ακόμη για την κινητικότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η αναμόχλευση εθνικισμών, δεν είναι έξω από την λογική των μεγάλων παικτών ισχύος.

Οι εξελίξεις στα Σκόπια, όπως λέει, κατά την γνώμη του, είναι μια χρήσιμη στιγμή για να «δραπετεύσει η Ελλάδα» από την παγίδα του «μακεδονισμού» , που η Συμφωνία των Πρεσπών αντί να θεραπεύσει , στη πράξη επικύρωσε . Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αυτόνομη εθνική στρατηγική και αντίληψη ότι οι συμμαχίες εξυπηρετούν στο βαθμό που είναι ενταγμένες σε μια τέτοια λογική και όχι στη διαχρονική και διαρκώς με διαψεύσεις αντίληψη, ότι οι συμμαχίες θα λειτουργήσουν «σωτήρια υπέρ ημών». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσέγγιση του για τις γεωπολιτικές τοποθετήσεις από τον Αρκτικό κύκλο, στη Μεσόγειο μέχρι τον Ειρηνικό .
 
Ο καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων, «∆ιεθνούς Γεωγραφίας και Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών» που διδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γρίβας σε μια συζήτηση γεωπολιτικής ανάλυσης στον 98.4 στις 11 Νοεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube: