Η Τουρκία ανέστειλε για λίγο νέα εισβολή στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων (SDF)



Η Τουρκία φέρεται να ανέστειλε τα σχέδιά της για έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων, μετά τις πιέσεις από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές τουρκικές πηγές, που επικαλούνται η «Syrian Observer» και η «The New Arab», η Άγκυρα αποφάσισε να αναστείλει την πιθανή στρατιωτική επιχείρηση που σχεδίαζε στη βόρεια Συρία, τουλάχιστον για λίγο.

Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να προπαγανδίζουν την υποστήριξη για την επιχείρηση και τον τουρκικό στρατό να είναι έτοιμος να προχωρήσει, οι πηγές φέρεται να ανέφεραν ότι «η Άγκυρα έχει αναστείλει τις επιχειρήσεις προς το παρόν».

Μετά από μια επίθεση σε τουρκικό έδαφος από την περιοχή Αζάζ της βόρειας Συρίας τον περασμένο μήνα, η οποία σκότωσε δύο Τούρκους αστυνομικούς, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα είχε χάσει την υπομονή της με την κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και θα ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του.

Έκτοτε, οι συνομιλίες με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ -που υποστηρίζουν το YPG και τις πολιτοφυλακές που συνδέονται με αυτό- κατέληξαν σε πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τα σχέδια για την επιχείρησή της.

Η αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης έρχονται λίγες μέρες αφότου το τουρκικό κοινοβούλιο παρέτεινε την ανάπτυξη των στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία για άλλα δύο χρόνια.

Πολλοί θεωρούν επίσης μια νέα τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων πολιτοφυλακών ως αναπόφευκτη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μονιμότητα μιας τέτοιας αναστολής.