Νέες παραλλαγές των κινεζικών stealth μαχητικών



Δύο νέες παραλλαγές των stealth μαχητικών της Κίνας έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του επόμενου μαχητικού της Κίνας με βάση τους αεροπλανοφόρο, σύμφωνα με όσα υπαινίχθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης αεροπορικής επίδειξης. 

Φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν έξω από το εργοστάσιο αεροσκαφών Chengdu στην ομώνυμη πόλη την Τρίτη έδειξαν ένα διθέσιο μαχητικό J-20 stealth βαμμένο στο γενικό αστάρι, επιβεβαιώνοντας επίμονες φήμες ότι μια τέτοια παραλλαγή αναπτύχθηκε από την εταιρεία.


Οι φωτογραφίες και το βίντεο, που δημοσιεύτηκαν στο Weibo και σε άλλες πύλες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, έδειχναν καθαρά το παράλληλο πιλοτήριο του αεροσκάφους καθώς ταξίδευε προς τον διάδρομο προσγείωσης. Δεν είναι σαφές ποιος θα ήταν ο ρόλος του back-seater, αν και μια λογική εξήγηση θα ήταν ότι το πίσω κάθισμα θα καταλαμβάνεται από έναν αξιωματικό οπλικού συστήματος, ή WSO, υπεύθυνο για τη λειτουργία του ραντάρ και των όπλων του J-20.00.000.

Έχει επίσης προταθεί ότι το διθέσιο J-20, του οποίου ο ακριβής χαρακτηρισμός είναι ακόμα άγνωστος, θα ήταν ένα επανδρωμένο μη επανδρωμένο μητρικό σκάφος, που θα έλεγχε την έκδοση της Κίνας ενός πιστού wingman ή άλλου μη επανδρωμένου πολεμικού εναέριου οχήματος ή UCAV. Μια άλλη πιθανή χρήση για ένα J-20 WSO είναι ο κύριος χειριστής αισθητήρων που συντονίζει άλλα δικτυωμένα, επανδρωμένα στοιχεία. Κινέζοι αξιωματούχοι της αεροπορικής βιομηχανίας έχουν πει στο παρελθόν ότι είδαν μια πιθανή χρήση του J-20 ως ένα stealth αερομεταφερόμενο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, χρησιμοποιώντας πολλαπλά J-20 ως δίχτυ αισθητήρων.

Με πληροφορίες από defensenews.com