Φωτιά στη Μεσόγειο – Εμπλοκή ρωσικού Su-30 στην συντριβή του βρετανικού F-35;



Σύμφωνα με τους Κινέζους υπήρξε εμπλοκή ρωσικού Su-30 στην συντριβή του βρετανικού F-35 νότια της Κύπρου.

Φωτιά στη Μεσόγειο μπορεί να βάλουν τα σενάρια για εμπλοκή ρωσικού Su-30 στην συντριβή του βρετανικού F-35 μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με κινεζικό δημοσίευμα, το βρετανικό F-35 συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να αναχαιτίσει ένα ρωσικό μαχητικό Su-30.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Βρετανός πιλότος του F-35 στην προσπάθειά του προλάβει το ρωσικό μαχητικό Su-30 είδε το μαχητικό του πέμπτης γενιάς να συντρίβεται μεταξύ των ακτών της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Οι Ρώσοι κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος «ανακοίνωσε απροσδόκητα τις προσπάθειες βρετανικών μαχητικών να παρέμβουν στην ανάπτυξη επιθέσεων από ρωσικά αεροσκάφη σε ομάδα κρούσης του Βρετανικού Ναυτικού, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο “HMS Βασίλισσα Ελισάβετ”», αναφερει το πρακτορείο Avia.pro.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους της κινεζικής εφημερίδας Sohu, το βρετανικό μαχητικό F-35 πιθανότατα προσπαθούσε να προλάβει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Khmeimim, για να ελέγξει την κατάσταση στην περιοχή ή να προβεί σε εικονικό χτύπημα στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης, πιθανότατα από λάθος του πληρώματος (σ.σ. λέγεται ότι ξέχασαν το πλαστικό κάλυμμα για την βροχή) ή του πιλότου του αεροπλανοφόρου, προέκυψε τεχνική δυσλειτουργία και το αεροπλάνο συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα, νότια της Κύπρου, με τον πιλότο να τραυματίζεται ελαφριά.

«Ο Βρετανός πιλότος προσπάθησε να αναχαιτίσει το ρωσικό Sukhoi Su-30, αλλά για κάποιο λόγο, έχασε ξαφνικά τον έλεγχο του αεροπλάνου του και συνετρίβη στη θάλασσα», τονίζεται.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, υπήρξαν συνολικά 30 απόπειρες αναχαίτισης ρωσικών αεροσκαφών όταν τα πλοία του ΝΑΤΟ επέστρεφαν από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου Θάλασσας.

«Προφανώς, αυτό είναι ντροπή για το Λονδίνο» , ανέφερε η κινεζική εφημερίδα «Sohu».