Οι Τίγρεις μαζεύονται στον Άραξο! Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην 116ΠΜ εν όψει του επερχόμενου «Tiger Meet» του ΝΑΤΟ



Μοίρα «Τίγρης» Νατοϊκής χώρας θα συμμετέχει με αεροσκάφη F-35 στο «Tiger Meet», που θα γίνει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στη φωλιά των Ελληνικών Τίγρεων.

Μπορεί οι εξελίξεις να μαρτυρούν ότι το θέμα των F-35 έχει ζεσταθεί πολύ καλά για την Πολεμική Αεροπορία, και αυτό να σημαίνει πως ο δρόμος προς την 5η γενιά δεν είναι μακρύς, τα Ελληνικά φτερά όμως συνεχίζουν να προασπίζονται τον εναέριο Εθνικό μας χώρο.

Στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψης αλλά και ενημέρωσης της ετοιμότητας των μαχητικών αεροσκαφών την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Πέτρος Σάσσαρης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συνομίλησε με το προσωπικό της 116ΠΜ και συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced, σε αποστολή Αέρος – Εδάφους, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 335 Μοίρας «Τίγρης».

Η αποστολή της 116ΠΜ, είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή Αεροπορικών Επιχειρήσεων και αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης, σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια, οποτεδήποτε απαιτηθεί.

Με απόφαση του ΑΑΣ που πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2007,  αποφασίστηκε η τοποθέτηση όλων των Α/Φ Α-7 Ε της Μονάδος στην 336Μ, ενώ η 335Μ την οποία επισκέφθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, έχει εξοπλιστεί με τα υπερσύγχρονα F-16 block-52 + ADV τα οποία και αποτελούν το πιο σύγχρονο μαχητικό Α/Φ όχι μόνο στην Π.Α. αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Να επισημάνουμε ότι η 335 Μοίρα «Τίγρης» παρέλαβε  τα ολοκαίνουρια Α/Φ τέταρτης γενιάς F-16 BLK 52 (Advanced), στις καινούριες της εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στο χώρο της 116ΠΜ το 2009. Η παραλαβή τους ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 ενώ από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου η Μοίρα αναλαμβάνει να εντάξει στο οπλοστάσιο της Π.Α. το πλέον σύγχρονο Α/Φ τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου όπλων όπως το JSOW-JDAM, του συστήματος LINK-16 , καθώς και του καινούριου RECCE POD. 

Πλέον οι χειριστές της 335Μ αναλαμβάνουν να εκτελέσουν όλη την γκάμα Αεροπορικών αποστολών μέρα και νύχτα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αφού το Α/Φ με το οποίο είναι εξοπλισμένη η Μοίρα είναι ικανό να εκτελέσει με την ίδια αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές της Π.Α. και του ΝΑΤΟ. Έτσι οι χειριστές της 335Μ συνεχίζουν την ένδοξη ιστορία της πετώντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τόσο του Ελληνικού εναέριου χώρου , όσο και του Ευρωπαϊκού ουρανού με τα Α/Φ F-16 BLK 52.

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο το ετήσιο «Tiger Meet», έγινε στην  Λισαβόνα κι εκεί  συγκεντρώθηκαν οι «Τίγρεις» από τις χώρες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης της 335 Μοίρας.

Για τους Έλληνες «Τίγρεις» ήταν η πρόβα τσενεράλε αφού την επόμενη χρονιά, το 2022, το «Tiger Meet» θα γίνει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στη φωλιά των Ελληνικών Τίγρεων. Και μάλιστα δεν αποκλείεται στην Ελληνική συνάντηση να έχει συσταθεί και Μοίρα «Τίγρης» Νατοϊκής χώρας, η οποία θα συμμετέχει με αεροσκάφη F-35. Το ραντεβού των Τίγρεων το 2022, έρχεται περίπου έναν μήνα μετά τον «Ηνίοχο» της επόμενης χρονιάς.

Έτσι εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο Αρχηγός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για  τις προετοιμασίες και την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών ενόψει και της επερχόμενης φιλοξενίας των μαχητικών και του προσωπικού του «Tiger Meet» των μελών χωρών του ΝΑΤΟ.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί οτι η Μοίρα συμμετέχει σε πολλές Νατοϊκές ασκήσεις όπως DESTINED GLORY, NATO TIGER MEET, SPARTAN HUMMER , COOPERATIVE KEY, BOLD AVENGER, κ.α. ενώ ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί την βασικότερη δύναμη Α/Φ βομβαρδισμού σε όλες τις ασκήσεις ADEX σε συνεργασία με την Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου.