Χριστουγεννιάτικα «δώρα» σε 2 εκατ. δικαιούχους - Μπαράζ πληρωμών μέχρι τέλη Δεκεμβρίου



Μεταξύ άλλων θα πληρωθούν με έξτρα «μποναμά» οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Μπαράζ πληρωμών για επιδόματα, συντάξεις, οικονομικές ενισχύσεις και αναδρομικά σε 2 εκατ. δικαιούχους ξεκινά από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων θα πληρωθούν με έξτρα «μποναμά» οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ειδικότερα:

1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Την, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, θα γίνει η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 238.537 δικαιούχους που το έλαβαν στις 30 Νοεμβρίου. Ετσι, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο και στις 30-31 Δεκεμβρίου θα λάβουν το κανονικό επίδομα. Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως: 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό) και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό). Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δύο παιδιά). Θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

2. Εκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους: Με εμβόλιμη πληρωμή μεταξύ 20 και 24 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτός είναι ο στόχος της διοίκησης του ΕΦΚΑ και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Αυτές τις ημέρες γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στην ΑΑΔΕ έτσι ώστε το αρχείο των δικαιούχων να φτάσει στον ΕΦΚΑ και να προχωρήσουν οι διαδικασίες πληρωμής. Το έκτακτο επίδομα αφορά 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ αλλά έχουν και άλλα εισοδήματα. Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ και με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ τον μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα. Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει – για παράδειγμα – από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται. 


Κερδισμένοι βγαίνουν:

Συνταξιούχοι αγρότες του πρώην ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι.
Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές (για παράδειγμα, κύρια 450 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ).
Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική.

Τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα και δεν έχουν άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.
Με σύνταξη έως 600 ευρώ τον μήνα και οι δύο (το ποσό είναι μεικτό, αλλά ουσιαστικά είναι αφορολόγητο και υφίσταται μόνο την κράτηση υπέρ υγείας 6%) δεν ξεπερνούν τα 14.400 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα. Ετσι, στο νοικοκυριό των εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχων θα εισρεύσει τις γιορτές ποσό 500 ευρώ. Αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη – για παράδειγμα, ανάπηρα τέκνα -, το ποσό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Συνεπώς το συνολικό εισόδημα του Δεκεμβρίου θα ανέλθει σε έως 1.700 ευρώ.

3.  Αναδρομικά: Εντός Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε 16.859 νέους συνταξιούχους, των οποίων ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου. Επίσης, εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι από τους εν λόγω συνταξιούχους εκτιμάται πως θα δικαιούνται αναδρομικά το 20%, δηλαδή περίπου 40.000-50.000. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί οι εν λόγω συντάξεις και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

4.  Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ: Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου, θα πληρωθούν όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Ο λόγος για την έκτη δόση για το επίδομα παιδιού σε όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν νέα αίτηση, επίδομα γέννησης και το επίδομα ενοικίου στέγασης.
 
5. Δώρο Χριστουγέννων: Πρέπει να καταβληθεί έως την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (με σχέση εξαρτημένης εργασίας).