Πολεμική Αεροπορία: Οι Έλληνες άφησαν άφωνους τους ξένους του ΝΑΤΟ – Οι Κεραυνοί της 330Μ δεν… πιάνονται!



Οι Έλληνες πιλότοι άφησαν άφωνους τους ξένους συναδέλφους τους με τις επιδόσεις τους στην πρόσφατη Νατοϊκή άσκηση.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έκανε επίδειξη ισχύος στην τελευταία άσκηση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, στην αεροπορική βάση «Los Llanos».

H είδηση δεν αποτελεί έκπληξη φυσικά καθώς οι δυνατότητες της Αεροπορίας της χώρας μας είναι γνωστές. Πρόσφατα μάλιστα, στρατιωτικοί αναλυτές κατέταξαν δεύτερη την Ελλάδα στις ισχυρότερες πολεμικές αεροπορίες της Ευρώπης πίσω μόνο από την Γαλλία. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν η Ελλάδα να βρεθεί και στην πρώτη θέση μελλοντικά με την απόκτηση των Rafale να θεωρείται κρίσιμη κίνηση για την ενίσχυση των αιθέρων της χώρας.

Επίσης πρόσφατη είναι και η συμμετοχή της 343ης Μοίρας στην άσκηση OCEAN SKY 21 στις Κανάριες Νήσους όπου διέπρεψαν στο πλάι των Γερμανών, Ισπανών, Γάλλων και Ιταλών συναδέλφων τους.

Όσον αφορά την άσκηση του ΝΑΤΟ, αυτή πραγματοποιήθηκε από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου στην Ισπανία. Στην άσκηση συμμετείχε η 330 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) από την Αεροπορική Βάση Αγχιάλου.

Τα «γεράκια» της 330 Μοίρας εντυπωσίασαν τους ξένους συναδέλφους τους με τους εντυπωσιακούς ελιγμούς τους ενώ «παρέδωσαν» και μαθήματα αναχαιτίσεων στο ΝΑΤΟ! Η εμπειρία έτσι και αλλιώς των 32 χρόνων της συγκεκριμένης μοίρας σε αναχαιτίσεις Τούρκικων αεροσκαφών είναι τεράστια.

Στην Ισπανία βρέθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης, 4 αεροσκάφη τύπου F-16 Block 30 και μαζί τους το αντίστοιχο προσωπικό αποτελούμενο από πιλότους, τεχνικούς και μηχανικούς.

Η άσκηση ήταν μέρος του Tactical Leadership Programme (TLP) και αποτελούσε την τέταρτη εκπαιδευτική σειρά τέτοιου είδους για το έτος 2021.

Οι αποστολές τις οποίες ανέλαβε η Πολεμική Αεροπορία ήταν τόσο εθνικού επιπέδου όσο και Νατοϊκού επιπέδου. Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η εξοικείωση και η ομαλή συνεργασία σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Βράβευση των Ελλήνων πιλότων για την παρουσία τους στην άσκηση:


Παρακολουθείστε στιγμιότυπα από την άσκηση Tactical Leadership Programme στο παρακάτω βίντεο: