Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα απειλήσει την Κίνα με δύο μυστικά drones μάχης και νέα μαχητικά αεροσκάφη



Η ύπαρξη των drones θα αποκαλυφθεί στο επερχόμενο αίτημα στρατιωτικού προϋπολογισμού, που θα κατευθυνθεί στο Κογκρέσο στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Πολεμική Αεροπορία θα αναζητήσει χρηματοδότηση, για την ανάπτυξη ενός ζεύγους διαβαθμισμένων προγραμμάτων μάχης drone το επόμενο έτος, που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν παράλληλα με μαχητικά αεροπλάνα και βομβαρδιστικά, δήλωσε στο POLITICO ο γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall.

«Έχω δύο που θα έχω στον προϋπολογισμό του '23 με κάποια μορφή», είπε ο Kendall  στη διάσκεψη. 

«Είναι και τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης, μη επανδρωμένες πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε συνδυασμό με μαχητικά αεροσκάφη όπως (το μαχητικό Next Generation Air Dominance) ή το F-22 ή το F-35. Από την άλλη, λειτουργούν σε συνδυασμό με βομβαρδιστικά όπως το B-21», είπε. 

Είπε ότι η ύπαρξη των προγραμμάτων θα αποκαλυφθεί επίσημα στο αίτημα προϋπολογισμού, το οποίο θα πάει στο Κογκρέσο στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά οι λεπτομέρειες θα είναι μυστικές.

Γιατί έχει σημασία
 Η αποκάλυψη είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής, ότι η USAF χρησιμοποιεί αυτόνομα οπλικά συστήματα για να της δώσει πλεονέκτημα στον ολοένα και πιο σκληρό στρατιωτικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Η επένδυση σε μοναδικά και εξαιρετικά ικανά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι η Πολεμική Αεροπορία της Αμερικής, εκμεταλλεύεται τις τεχνολογίες για να της δώσει ένα αποφασιστικό τεχνολογικό πλεονέκτημα.

Τι μπορεί να είναι 
Μια πιθανότητα είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία μπορεί  να διπλασιάσει ένα πρόγραμμα «loyal wingman», ένα drone που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, για να πετά μαζί με πιλοτικά αεροσκάφη και να αναλάβει αποστολές που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για τους πιλότους επανδρωμένων μαχητικών. 

Η υπηρεσία επένδυσε προηγουμένως σε ένα πρόγραμμα για να αποδείξει την ιδέα που ονομάζεται Skyborg.

Η Πολεμική Αεροπορία ανέθεσε συμβάσεις επίδειξης διάρκειας 24 μηνών για το έργο Skyborg τον Δεκέμβριο του 2020 στις Boeing, General Atomics και Kratos. Το επόμενο ορόσημο, είναι μια δοκιμή πτήσης του σχεδιασμού της Boeing που αναπτύχθηκε αρχικά για την Αυστραλία το 2022.

Μέχρι στιγμής, η Boeing έχει αναπτύξει το drone Loyal Wingman σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και τη Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία. Το  drone  χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επιτεθεί σε εχθρικούς στόχους και πετά μαζί με υψηλής αξίας στοιχεία, όπως τα Lockheed Martin F-35 Lightning II, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, Boeing P-8 Poseidon και Boeing E-7 Wedgetail.

Μια άλλη ένδειξη είναι, ότι τα νέα εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα θα λειτουργούν παράλληλα με το Πρόγραμμα Αεροπορικής Κυριαρχίας Επόμενης Γενιάς και το βομβαρδιστικό Β-21, τα οποία είναι αναγνωρισμένα διαβαθμισμένα προγράμματα.

Το πρόγραμμα Next-Generation Air Dominance, αναμένεται να είναι μια οικογένεια μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Πρόκειται να αντικαταστήσει το μαχητικό stealth F-22 την επόμενη δεκαετία.
 
Η καθυστέρηση στην έναρξη των προγραμμάτων μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας επανεξέτασης, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα τέτοιο αεροσκάφος,  συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης από άλλο αεροσκάφος ή ίσως σκέφτονται εναλλακτικά σχέδια, ακόμη και την αεροπορική ανάπτυξη που θα ωθούσε τα πράγματα σε ένα μικρότερο αεροσκάφος.

Σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, η Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), ο ερευνητικός βραχίονας του Πενταγώνου, ανέπτυξε έναν εικονικό πιλότο μαχητικών αεροσκαφών ελεγχόμενο από AI που μπορεί να  νικήσει  ανθρώπους πιλότους σε εικονικές αερομαχίες. 

Η Κίνα έχει εγκρίνει δισεκατομμύρια στον στρατό της φέτος, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αμφισβητήσει την ανωτερότητα των ΗΠΑ. Η χώρα επενδύει πολλά στην τεχνολογία σμήνους drone, όπου είναι δικτυωμένα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Στη συνέχεια, τα ρομπότ προγραμματίζονται να προσπαθούν να καταστρέψουν αναγνωρισμένους στόχους.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι το Πεκίνο, σκοπεύει να δημιουργήσει την πρώτη του μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα ανοικτά των ακτών της Ισημερινής Γουινέας, πυροδοτώντας φόβους ότι σχεδιάζει να κυριαρχήσει στον Ατλαντικό Ωκεανό.