Ουκρανός Διπλωμάτης: Η Ρωσία δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από σκληρή ισχύ και χρειάζεται μία νίκη



Η ρωσική απειλή εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών και πολιτικών της αναγκών, δήλωσε ο νέος εκπρόσωπος του Κιέβου στις Βρυξέλλες.
 
«Το [καθεστώς της Ρωσίας] χρειάζεται μια ώθηση τύπου Κριμαίας για να αναπληρώσει την εικόνα του και να δόσει την εντύπωση ότι έχει θέση στο πρώτο τραπέζι [στις παγκόσμιες υποθέσεις]», είπε ο Βσεβολόντ Τσέντσοφ σε συνέντευξή του στο EUobserver.

Η ατμόσφαιρα κρίσης κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από το Κρεμλίνο γιατί στην πραγματικότητα «κανείς δεν απειλεί τη Ρωσία», είπε.

Η ρητορική της Μόσχας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου είχε επίσης σκοπό να εντυπωσιάσει τη Δύση, προσπαθώντας να γυρίσει το ρολόι πίσω σε εποχές που η Ρωσία ήταν πραγματική υπερδύναμη, πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Ρωσία έχει χάσει κάθε ήπια ισχύ.

«Αυτό που συμβαίνει με την Ουκρανία δείχνει ότι το μόνο που έχει να προσφέρει στους γείτονές της είναι σκληρή ισχύς, απειλές στρατιωτικής δράσης», είπε ο Τσέντσοφ.

«Πού είναι η Ευρασιατική Οικονομική σας Ένωση [της Ρωσίας] αυτές τις μέρες;

»Τι μπορείτε πραγματικά να προσφέρετε [η Ρωσία] στους ανθρώπους;», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα εμπορικό μπλοκ υπό τη Ρωσία που προορίζεται να ανταγωνιστεί την ΕΕ.

Αλλά αν κάποιος στη Μόσχα πίστευε ότι η Ουκρανία θα ήταν «εύκολη λεία» το 2021, έκανε λάθος, διεμήνυσε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

«Το Κρεμλίνο δεν καταλαβαίνει την Ουκρανία.

»Πιστεύουν ότι είναι μια εύκολη λεία – ότι υπάρχει έντονο φιλορωσικό αίσθημα εκεί και καμία εθνική ουκρανική ιδέα.

»Είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα σε σύγκριση με την κατάσταση του 2014», είπε.

Εν τω μεταξύ, το αφήγημα της Μόσχας για την Ουκρανία δεν ισχύει, σημείωσε ο Τσέντσοφ, προσθέτοντας ότι τι Κρεμλίνο υποστήριζε ότι υπήρχε κίνδυνος πολέμου λόγω της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αλλά λίγο μετά, έλεγε ότι μπορεί να συμβεί λόγω υποτιθέμενης «γενοκτονίας» στην ανατολική Ουκρανία.

«Αυτά τα δύο αφηγήματα δεν βγάζουν νόημα μαζί.

»Πώς θα λειτουργήσει αυτό [σύμφωνα με τη Ρωσία];

»Ότι τη μια μέρα μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ και την επόμενη δίνουμε εντολή στους στρατιώτες μας να διαπράξουν εγκλήματα;», διερωτήθηκε ο Τσέντσοφ.

«Η ειρωνεία της κατάστασης είναι ότι το Κρεμλίνο, όχι η Δύση, σπρώχνει την Ουκρανία προς το ΝΑΤΟ», κατέληξε.