Ελληνικές δυνάμεις στο Σαχέλ μόνο με την έγκριση της Βουλής των ΕλλήνωνΚοινή δήλωση Τομεαρχών, Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργου Κατρούγκαλου,
Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Αναπληρωτή Τομεάρχη Γιώργου Τσίπρα, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου στην Όλγα Τρέμη έγινε φανερό πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει, ίσως και πριν την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Σαχέλ.

«Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα. Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή της πρώτης ομάδας μάχιμων στρατιωτικών», ανέφερε ο ΥΕΘΑ.

Η κυβέρνηση ανοίγει έτσι ένα επικίνδυνο δρόμο δίχως επιστροφή, προβαίνει σε μια ενέργεια που ανατρέπει την πάγια εξωτερική πολιτική δεκαετιών της μη ανάμιξης σε συγκρούσεις τρίτων έξω από το πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και δημιουργεί κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, κινδύνους τους οποίους είχαμε κρατήσει μακριά όλα τα προηγούμενα χρόνια

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να ανακαλέσει κάθε απόφασή της ή σκέψη για αποστολή μάχιμων στρατευμάτων στο Σαχέλ. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μην έχει την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων. 

Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν στην εξωτερική πολιτική έχει όρια. Όπως τέλος πρέπει να λάβει και ο τυχοδιωκτισμός, η ανευθυνότητα και απερισκεψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

loading...