Πώληση από Dassault σε Κύπρο των 19 ελληνικών Mirage 2000 EGM/BGM



Κυκλοφορεί ένα σενάριο με βάση το οποίο η Κύπρος ενδιαφέρεται για την αγορά των ελληνικών Mirage 2000 EGM/BGM προκειμένου να αποκτήσει δυνατότητες αεροπορικής κρούσης κατά των κατοχικών στρατευμάτων και να μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι ένα βαθμό την τουρκική Αεροπορία.

Όπως είναι γνωστό με την αγορά των πρώτων 18 από τα 24 Rafale που έχουν παραγγελθεί, συμφωνήθηκε να δοθούν δωρεάν στους Γάλλους τα εναπομείναντα Mirage 2000 EGM/BGM τα οποία είχε αποκτήσει η ΠΑ με την περίφημη «αγορά του αιώνα» την δεκαετία του ΄80.

Αυτά θα τα παραλάβει η Dassault και θα προχωρήσει σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης περίπου στα 10 εκατομμύρια την κάθε μονάδα με την προοπτική να τα πουλήσει πολύ περισσότερο και να προκύψει ένα εύκολο και μεγάλο κέρδος.

Από την πώληση, γιατί από το «follow on support» το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το σενάριο μεταπώλησής τους στην Κύπρο το εκτιμούμε πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί γιατί η Κύπρος θα πρέπει να διαθέσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, που μπορεί να αγγίζει ακόμα και το ένα δισ. ευρώ, ενώ για να τα έχει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα θα πρέπει να διαθέσει επίσης ένα σεβαστό ποσό για τα επόμενα 15 χρόνια στο «follow on support».

Όσο για την αναβάθμισή τους σε επίπεδο Mirage 2000-5 την θεωρούμε ανεδαφική καθώς το κόστος θα εκτοξευτεί. Μόνο η αλλαγή ραντάρ θα το ανέβαζε στα 15 εκατομμύρια την μονάδα.

Δεν νομίζουμε ότι στην παρούσα κατάσταση η Κύπρος μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά κάτι τέτοιο.

Όμως, το σημειώνουμε, μακάρι να μπορούσε, ή να μπορέσει (με κάποιο τρόπο) να υλοποιηθεί το project.

Θα ήταν πραγματικά μία κίνηση που θα άλλαζε εις βάρος της Τουρκίας τους συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα δημιουργούσε ένα επιπλέον μέτωπο εναντίον της.

Θα πει κάποιος θα αρκούσαν αυτά τα μαχητικά για να αντιμετωπιστεί η ΤΗΚ; Μόνα τους όχι δεν θα αρκούσαν, αλλά δεν θα ήταν μόνα τους καθώς σε περίπτωση σύγκρουσης η ΤΗΚ θα είχε να αντιμετωπίσει παντού και την ΠΑ.