Έναρξη κατασκευής θωρακίσεων από την EODH για τα βρετανικά Boxer (8×8)



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 10 Δεκεμβρίου η γερμανική Rheinmetall Defense γνωστοποίησε την εντός χρονοδιαγράμματος έναρξη συγκολλήσεως της πρώτης μαζικής παραγωγής “κάψουλας αποστολής” (mission module) για το τροχοφόρο Όχημα Μηχανοκίνητου Πεζικού (ΜIV) τύπου Boxer (8×8) που προορίζεται για τον Βρετανικό Στρατό.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ολοκλήρωση των συγκολλήσεων του πρωτοτύπου οχήματος τον περασμένο Ιούνιο. Οι εργασίες πραγματοποιούνται στο εργοστάσιο του Κάσσελ, από το οποίο θα παραδοθεί μια μικρή παρτίδα από κάψουλες αποστολής για οχήματα ενώ στην συνέχεια, η υπόλοιπη παραγωγή θα πραγματοποιείται στην σχετική γραμμή που δημιουργήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία.
 
Η εξέλιξη έχει και ελληνική διάσταση, λόγω εμπλοκής της ελληνικής EODH στην παραγωγή των πακέτων θωρακίσεως των βρετανικών Boxer. Από το εργοστάσιο στην Βόρειο Ελλάδα έχουν βγει ήδη όχι μόνο πακέτα θωρακίσεως που τοποθετήθηκαν στο βρετανικό πρωτότυπο αλλά προ μερικών ημερών ξεκίνησε η κατασκευή των πακέτων για τις ανάγκες της μαζικής παραγωγής στην οποία έχει εισέλθει ήδη το πρόγραμμα. Η EODH είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τις παραδόσεις τον προσεχή Ιανουάριο. 

Πρόκειται για καρπό της συμφωνίας πλαίσιο 10ετούς διαρκείας που υπεγράφη μεταξύ KMW και ΕΟDH στις 14 Ιουλίου. Η KMW με την Rheinmetall συνεργάζονται για το βρετανικό πρόγραμμα, έχοντας συστήσει την κοινοπραξία Artec GmbH στην Μεγάλη Βρετανία, που θα παράξει τα οχήματα. Σε πρώτη φάση έχουν παραγγελθεί 523 οχήματα Boxer για τον Βρετανικό Στρατό και υφίσταται προοπτική αυξήσεως του συνολικού αριθμού τους.