Η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσει τις πτήσεις των F-16!Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να καθηλώσει προσωρινά τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 που επιχειρούν στη χώρα, μετά από ένα απρόσμενο περιστατικό στο οποίο μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμου έπεσε σε μια κατοικημένη περιοχή λόγω μιας «έκτακτης ανάγκης» που αντιμετώπισε το αμερικανικό μαχητικό κατά την διάρκεια της πτήσης.

Το ατύχημα έλαβε χώρα στην επαρχία Aomori στις 30 Νοεμβρίου και προκάλεσε αρκετές και έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που ανάγκασε το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας να ζητήσει από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν προσωρινά οι επιχειρήσεις μαχητικών F-16 της USAF.

Οι ιαπωνικές αρχές διέψευσαν τους Αμερικανούς

Το αεροσκάφος που ενεπλάκη στο ατύχημα ανήκει στην 35η Πτέρυγα Μάχης της USAF, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Misawa (MSJ), η οποία με την σειρά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο πιλότος απελευθέρωσε την εξωτερική δεξαμενή καυσίμων του F-16 σε μια ακατοίκητη περιοχή κοντά στο όρος Iwaki προτού προσγειωθεί.

Οι ιαπωνικές τοπικές αρχές, από την άλλη, διέψευσαν αυτή την εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι ανακαλύφθηκαν συντρίμμια και κομμάτια της εξωτερικής δεξαμενής καυσίμων και υγρά σε δρόμο, κάτι που επιβεβαίωσε «εμμέσως» η 35η Πτέρυγα Μάχης της USAF, καθώς σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρίνισε ότι μια από τις δεξαμενές καυσίμων φαίνεται να προσγειώθηκε σε ανοιχτό δημόσιο χώρο στην πόλη Fukaura.

Ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας Nobuo Kishi είπε στους δημοσιογράφους ότι λαμβάνει την κατάσταση «πολύ σοβαρά» και έχει ζητήσει από το προσωπικό του υπουργείου να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ για τη συλλογή και την αξιολόγηση των πληροφοριών για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Ο πιλότος μας ενήργησε αμέσως και σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρωτόκολλα για να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού και πιθανής ζημιάς. Εκτιμούμε την υπομονή των Ιαπώνων συνεργατών μας και των ηγετών της τοπικής κοινότητας καθώς διεξάγουμε εκτεταμένη έρευνα για να διαπιστώσουμε τη βασική αιτία αυτού του περιστατικού» δήλωσε ο Σμήναρχος Τίμοθι Μέρφι, Υποδιοικητής της 35ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.