F-35: Πέταξαν με κόλπο έξω από το πρόγραμμα με το ζόρι την Τουρκία



To κόλπο των ΗΠΑ στην Τουρκιά, μετά την άρνηση της Άγκυρας να αποχωρήσει από το πρόγραμμα των F-35.

F-35: Πέταξαν με κόλπο έξω από το πρόγραμμα, με το ζόρι, την Τουρκιά, μετά την άρνηση της Άγκυρας να αποχωρήσει.

Οι ΗΠΑ έδιωξαν με τέχνασμα και επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, παρά την άρνηση της Άγκυρας να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor και επίσημα τελείωσε η Τουρκία από το memorandum of understanding για την κατασκευή των F-35, αφήνοντας μόνη την Τουρκιά σε αυτό.

Στο πρόγραμμα μαζί με την Τουρκία συμμετείχαν η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Δανία, η Νορβηγία και ο Καναδάς.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα, παγώνοντας την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, λόγω της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών S-400.

Όμως βάσει του καταστατικού στην κοινοπραξίας δεν ήταν δυνατή η αποβολή κάποιας χώρας παρά μόνο οι δυνατότητα αλλαγών στο MoU, μετά από της αποδοχή τους από ΌΛΑ τα μέλη (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας).

Μάλιστα η όποια απόφαση αποβολής, με βάση το memorandum of understanding, θα μπορούσε να προσβληθεί ακόμα και από τα τουρκικά δικαστήρια.

Έτσι οι ΗΠΑ ακολούθησαν μία διαφορετική τακτική για να οδηγήσουν την Τουρκία εκτός του προγράμματος.

Ζήτησαν την αποχώρηση των υπολοίπων χωρών από το memorandum of understanding για την κατασκευή των F-35, αφήνοντας μόνη την Τουρκιά σε αυτό (!).

Τέλος λοιπόν, έστω και με αυτό το τέχνασμα, το πρόγραμμα των F-35 για την Τουρκία.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το νόμο NDAA, τον οποίο υπέγραψε πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο οποίος επικυρώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 7 Δεκεμβρίου και από τη Γερουσία στις 15 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που η Ελλάδα προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ (σ.σ. ήδη έχει γίνει ερώτηση για την αγορά 24 F-35), «είναι αρμοδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ να επιταχύνει τη διαδικασία προμήθειας και παράδοσης» των στελθ μαχητικών στην Ελλάδα.