Ημέρες γιορτής στην Τανάγρα για τα Rafale



Γιορτινές είναι τούτες ημέρες, ας αρχίσω λοιπόν με ένα είδος γιορτής που άρχισε εδώ και λίγες ημέρες και που θα συνεχιστεί έως τις 19 Ιανουαρίου. Και ας πάω λίγο πάρα πίσω την αγωνία για την πιθανή επέλαση, με το νέο έτος, της μετάλλαξης «Όμικρον». 

Πρόκειται για τις προετοιμασίες της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα, όπου αυτή την περίοδο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, συντελείται, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο η «ανάσταση της αεροπορικής βάσης». 

Οι εργασίες για την υποδοχή των πρώτων 6 Rafale, στις 19 Ιανουαρίου, γίνονται με εντατικό ρυθμό. Όλα στην αεροπορική βάση ξαναζωντανεύουν μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που, όπως έλεγε ο υπουργός, ήταν σχεδόν ανενεργή, αφού πολλά αεροσκάφη Mirage 2000 ήταν καθηλωμένα στο έδαφος και πετούσαν μόνον τα Mirage 2000-5 και αυτά όχι όλα ελλείψει ανταλλακτικών.

Με την προμήθεια των ανταλλακτικών σχεδόν όλος ο στόλος των Mirage βρίσκεται στον αέρα, έτοιμο να αναχαιτίσει κάθε εναέριο εισβολέα. Η προσοχή όμως είναι στραμμένη στα Rafale. Θα υπάρξει, μου λένε, ειδική τελετή για την παραλαβή τους. Τα Rafale («Ριπές Ανέμου»- στα ελληνικά) έρχονται με πλήρη οπλισμό, μαζί με τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς που έχουν εκπαιδευτεί στην Γαλλία.

Νέα shelters κατασκευάσθηκαν (και θα κατασκευασθούν και άλλα ακόμα), ετοιμάστηκαν αποθήκες οπλισμού και αποθήκες συντήρησης και θα κατασκευάζονται και άλλες τους επόμενους μήνες έως ότου παραληφθούν όλα τα αεροσκάφη με τις Δέλτα πτέρυγες που προμηθεύτηκε η Πολεμική Αεροπορία

ΒΗΜΑτοδότης