Παλεύει η Τουρκία για να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400!



Σε δυσμενή θέση στα Ελληνοτουρκικά βρίσκεται η Τουρκία που παλεύει για να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400!

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα να γίνεται όλο και πιο ισχυρή σε κάθε τομέα και κάνει τα πάντα προκειμένου να πανηγυρίσει έστω και επικοινωνιακά μια νίκη, τη στιγμή που δείχνει να χάνει το παιχνίδι και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν και το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, οι Τούρκοι προσπαθούν να πείσουν τον λαό τους πως είναι ισχυροί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Κάπως έτσι ερμηνεύεται άλλωστε το ταξίδι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ντουμπάι και πιο συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι, εκεί όπου αναμένεται να βρεθεί σύντομα και ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να πραγματοποιήσει την επαναληπτική επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά την επίσκεψη του στα ΗΕΑ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον αρχισυντάκτη του AKŞAM Μουσταφά Καρτόγλου, μιλώντας για τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του αλλά και τις συναντήσεις που είχε.

Μέσα από αυτήν αναφέρθηκε στην ανάγκη εξομάλυνσης της σχέσης των δύο χωρών μέσω της επίσκεψης που έκανε με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ.

Παράλληλα, κλήθηκε να σχολιάσει και τις αντίστοιχες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αλλά και τα όσα έγιναν στο πρόσφατο ραντεβού του Ερντογάν με τον Μπάιντεν στην Ρώμη.

Ερωτώμενος για το αν η Τουρκία αισθάνεται πως αδικείται από το γεγονός ότι η Ινδία εξαιρέθηκε από τις ΗΠΑ για την αγορά των S-400 από την Ρωσία εν αντιθέσει με τις κυρώσεις που δέχθηκε η γειτονική χώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε είναι λάθος η πρωτοβουλία που πήρε το Κογκρέσο.

«Κατά τη συνάντηση με τον Blinken, είπαμε πως μπορεί λοιπόν να το κάνετε σε κάποιον άλλον αν θέλετε, μην χρησιμοποιείτε το Κογκρέσο ως δικαιολογία, το ίδιο είπε και ο Πρόεδρός μας στον Μπάιντεν», απάντησε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στέλνοντας το μήνυμα προς τις ΗΠΑ.

Αυτή η κίνηση της Τουρκίας, δείχνει και την προσπάθεια να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400 χρησιμοποιώντας την Ινδία προκειμένου να το πετύχει.

Θυμίζουμε πως όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε αναμονή της δεύτερης παρτίδας των S-400 από την Ρωσία.