Tsirkon: «Θα μπλοκάρουμε τη Μεσόγειο με τους υπερηχητικούς μας πυραύλους»



Μια απρόσμενη πρόταση έκανε πρόσφατα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με τους υπερηχητικούς πυραύλους cruise τύπου Tsirkon, στη Μεσόγειο Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στις ακτές της Συρίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, όπως η αεροπορική βάση Khmeimim αλλά και η ναυτική βάση, με εγκαταστάσεις και υποδομές που υποστηρίζουν ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στο Ταρτούς και έτσι θα ήταν εφικτή η ανάπτυξη κύριων μονάδων κρούσης, δηλαδή φρεγάτες ή κορβέτες για να «ελέγχουν» την περιοχή αυτή της Μεσογείου.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ είπε χαρακτηριστικά ότι με αυτόν τον τρόπο τα ρωσικά πλοία θα μπορούν να «μπλοκάρουν» ολόκληρη τη Μεσόγειο, έχοντας τους υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon, ωστόσο μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κλιμάκωση, διότι «τα στρατιωτικά μέτρα δεν συνιστούν απαραίτητα πόλεμο».

Στη συνέχεια πρόσθεσε, εννοώντας τις δυτικές δυνάμεις: «Έτσι αποτρέπουμε τους εχθρούς μας από το να προχωρήσουν σε περαιτέρω προκλητικές και απειλητικές ενέργειες. Δηλαδή, συνειδητοποιούν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταστραφούν οι μονάδες και τα μέσα επίθεσης που διαθέτουν στην ανατολική Ευρώπη. Πώς θα αποφασίσουν να μας απειλήσουν, όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα καταστραφούν; Είναι πολύ ευαίσθητοι στην ήττα».

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφία αρχείου Reuters