Παναγιωτόπουλος: Η βελτίωση της καθημερινότητας των Ε.Δ. αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το 2022Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τη νέα χρονιά οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να είναι ετοιμοπόλεμες, αξιόμαχες και να εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα.

Τον κύριο στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της αντιστοίχου στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για το νέο έτος 2022, που είναι η ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των οικογενειών τους, «αποκάλυψε» με την Ημερήσια Διαταγή του για την Πρωτοχρονιά ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έτσι ώστε απερίσπαστο να επιτελεί στο ακέραιο την αποστολή του.

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της Η.Δ. του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τη νέα χρονιά οι Ε.Δ., θα συνεχίσουν να είναι ετοιμοπόλεμες, αξιόμαχες και να εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα υπερασπιζόμενες την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως χαρακτηριστικώς τόνισε.

Οι στόχοι που έθεσε ο υπουργός με την Η.Δ. του για το 2022 είναι οι εξής:

Τη συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ε.Δ., μέσα από την υποστήριξη και αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και από την πρόσκτηση νέων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δραστηριότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, επενδύοντας στις σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης όλου του προσωπικού.
Την περαιτέρω ενίσχυση του πλέγματος συμμαχιών μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο με κράτη του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντός μας, αναβαθμίζοντας το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας.
Τη συνέχιση της συνδρομής των Ε.Δ. στην κοινωνία με μέσα και προσωπικό, οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί και ζητηθεί από αυτές.
Κάνοντας ένα μίνι-απολογισμό πεπραγμένων του ΥΠΕΘΑ για το 2021, ο Ν.Παναγιωτόπουλος επισήμανε ιδιαιτέρως τα εξής:

Το 2021 ενεργώντας μέσα στο πολυσύνθετο γεωπολιτικό περιφερειακό μας περιβάλλον, όπου διακυβεύονται μείζονα εθνικά συμφέροντα και υφίστανται πολυσύνθετες προκλήσεις και απειλές πετύχαμε τη διαφύλαξη της ασφάλειας και τη σταθερότητας της περιοχής μας.
Βασιζόμενοι στην αποτελεσματικότητα των Ε.Δ., οι οποίες αποτελούν «το ξίφος της Ελλάδας», εργαστήκαμε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και για τη θωράκιση της χώρας μας μέσω υλοποίησης στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, επαυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες.

Μετά από πολλά χρόνια, ενισχύθηκε το έμψυχο δυναμικό των Ε.Δ., το οποίο αποτελεί τον βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Υλοποιήθηκαν προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και στους 3 Κλάδους των Ε.Δ., ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ε.Δ.

Οικοδομήθηκαν Συμμαχίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, όπως οι υπογραφείσες συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, με τις οποίες ανυψώσαμε το διεθνές κύρος της χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ν.Α.Ευρώπης ευρύτερα.
Οι Ε.Δ. συνέδραμαν, όπου και όταν αυτό απαιτήθηκε, σε όλη την επικράτεια, σε τομείς όπως, η υγεία, η έρευνα και η διάσωση, οι αεροδιακομιδές, η κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας καθώς και η συνδρομή στην αντιμετώπιση εκτεταμένων φυσικών καταστροφών. Χαρακτήρισε επίσης ως «καταλυτική» τη συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού των ΕΔ στην εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της υγειονομικής κρίσης που προήλθε από τον COVID-19.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ απευθυνόμενος προς το προσωπικό των Ε.Δ. προέτρεψε όπως:

Τη νέα χρονιά να συνεχίσετε να προσέχετε την υγεία σας και των οικογενειών σας τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19, γιατί καθένας από εσάς αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τις Ε.Δ.μας.

Να θέσετε υψηλούς στόχους για την επόμενη χρονιά τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αναλογιζόμενοι τα λόγια του Αριστοτέλη ότι «Δεν είσαι ποτέ μεγάλος για να θέσεις ένα νέο στόχο ή να κάνεις ένα νέο όνειρο».

Εύχομαι το έτος 2022 με τη βοήθεια της Παναγίας, να αποτελέσει ένα έτος ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης, προσωπικής επιτυχίας και οικογενειακής ευτυχίας για όλους» κατέληξε ο υπουργός.


loading...