Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα… δώρα για το 2022



Χρονιά ανατροπών για το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας είναι το 2022, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχύονται σημαντικά.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο νέος χρόνος ήρθε και μαζί του φέρνει τα πολυπόθητα… δώρα των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ισχύ.

Ο Ιανουάριος προβλέπεται «γεμάτος» αφού δεν θα έχει μόνο την ένταξη νέων οπλικών συστημάτων και μέσω αλλά και την υπογραφή νέων συμφωνιών.

Σε ότι αφορά την έλευση νέων συστημάτων, εκτός απροόπτου περίπου στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να προσγειωθούν στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale, που θα απογειώσουν την Πολεμική μας Αεροπορία.

Ταυτόχρονα είναι θέμα εβδομάδων η έλευση και των πρώτων ελικοπτέρων Romeo, των φονιάδων υποβρυχίων όπως αποκαλούν τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα που θα επιχειρούν από τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Όμως, αναμένεται να υπογράφουν και δυο σημαντικές συμφωνίες. Η μια είναι η σύμβαση για της φρεγάτες Belharra. Μάλιστα οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αναμένεται να βρίσκονται περίπου στις 14 Ιανουαρίου στο Παρίσι για την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών ενώ είναι πιθανό να ταξιδέψουν και στο ναυπηγείο του Λοριάν, όπου θα χτιστούν οι νέες φρεγάτες. Όλα αυτά βέβαια είναι υπό αίρεση αφού καθημερινά αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα από την εξέλιξη της παράλλαξης όμικρον του κορονοϊού.

Όμως, ως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει στην Βουλή και η συμφωνία με το Ισραήλ για την μεταφορά και συντήρηση τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και ταυτόχρονα να μπουν στην σειρά για συντήρηση ακόμη 2 μεταγωγικά μέσω του ΝΑΤΟϊκου μηχανισμού NSPA.

Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή, αφού έπονται οι συμφωνίες για τις κορβέτες και πολλά αλλά σημαντικά προγράμματα.