Φρεγάτες: Έδωσαν όντως τις Belharra χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ή όχι;Eίναι οι ελληνικές Belharra χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ή κάτι άλλο;

Φρεγάτες: Έδωσαν όντως τις Belharra χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου οι Γάλλοι ή τελικά τις έδωσαν χωρίς το δικό τους σύστημα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι γαλλικές Βelharra της Ελλάδας είναι όντως… γαλλικές. Δηλαδή προορίζονται για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η πίεση της Ελλάδας για νέα πλοία σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα η Γαλλία να δώσει στην Ελλάδα πλοία που προορίζονταν για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.

Αυτό σημαίνει πως τα πλοία αυτά, με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, θα δίνονταν στην Ελλάδα με αυτό που λέγεται πως θα είναι το καλύτερο ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου που υπάρχει.

Το ήθελαν αυτό οι Γάλλοι; Να δώσουν στην Ελλάδα τόσο κρίσιμη τεχνολογία;

Φαίνεται πως στην παρούσα φάση η απόφαση της Γαλλίας είναι «όχι».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι ελληνικές Belharra θα είναι απαραίτητα χωρίς συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Μπορεί τα συστήματα να υπάρχουν, αλλά σε μία διαφορετική έκδοση από τα γαλλικά, σε μία πιο «light» έκδοσή τους.

Βέβαια ακόμα και η προς εξαγωγή έκδοση των γαλλικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου πιθανώς να είναι ότι καλύτερο έχει δει (σ.σ. και θα δει) η περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου για πολλά χρόνια.

Οι Γάλλοι δεν ήθελαν να γίνει μεταφορά τεχνογνωσίας από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι νέες ελληνικές Belharra δεν θα έχουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Nα θυμίσουμε ότι οι Γάλλοι δεν είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι οι γαλλικές Belharra θα είναι λιγότερο οπλισμένες από τις ελληνικές, τις οποίες και πραγματικά… ζηλεύουν.

Η διαφορά των δύο φρεγατών (ελληνικών και γαλλικών) αφορά στα κελιά των πυραύλων, όπου οι γαλλικές θα έχουν 16 ενώ οι ελληνικές 32, για να φιλοξενούν Aster 15 και 30.

Επίσης οι Γάλλοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας Sea RAM των ελληνικών Belharra, το οποίο δεν θα έχουν οι γαλλικές.