ΗΠΑ: «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία»Mε αφορμή την αποστολή ρωσικών δυνάμεων στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος της χώρας, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να αποστείλουν με την σειρά τους στρατεύματα στην Ουκρανία εφόσον υπάρξει αίτημα από το Κίεβο ή ρωσική επέμβαση στο Ντόνμπας.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Παρά τη συμφωνία μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν ότι αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Ουκρανίας, έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν απροσδόκητα την απόφασή τους, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμες να διασφαλίσουν τη μεταφορά των στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους στην το έδαφος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, εάν πληρούται μία από τις δύο προϋποθέσεις:

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ή κατόπιν αιτήματος για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων. από μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

«Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί, αλλά δεν σχεδιάζουν να στείλουν πρόσθετες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη λόγω των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία και της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον στρατό και τον εξοπλισμό τους στην Ανατολική Ευρώπη, είναι απαραίτητο να εκπληρώνονται τουλάχιστον μία από τις δύο προϋποθέσεις: Εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία ή το αίτημα ενός από τους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, που απαιτεί την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων. 

Ο Κίρμπι είπε ότι καμία από τις προϋποθέσεις δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι στιγμής. " - αναφέρει η δημοσίευση "Sohu".

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τέτοιες ασαφείς απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζονται επίτηδες, κάτι που οφείλεται σε μια συνάντηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα, όπου η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να αποφύγει τυχόν παραχωρήσεις για τη Ρωσία όσον αφορά την επίτευξη συμφωνιών για την παροχή της ρωσικής πλευράς με εγγυήσεις ασφαλείας.