Αποκλεισμός της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίαςΑδιανόητο να γίνονται σημαντικές παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας 

Δήλωση Βασίλη Κεγκέρογλου, Κοινοβουλευτικού Υπευθύνου Εθνικής Άμυνας με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ σε κάθε θεσμική διαδικασία της Βουλής, αλλά και στο δημόσιο διάλογο έχει επισημάνει ότι είναι αδιανόητο να γίνονται σημαντικές παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού χωρίς μέριμνα για βιομηχανικές & τεχνολογικές επιστροφές. 

Έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη της αμυντικής - ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμη δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχεδιασμό, παρότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί το Σεπτέμβρη του 2019 στην ΔΕΘ σχέδιο ανασυγκρότησης. 
Ο Υπουργός Άμυνας συνεχίζει να παραβλέπει και για το κτίσιμο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, την υποχρέωσή του να προωθήσει συμπράξεις και συνεργασίες με τα ναυπηγεία της χώρας μας και την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία γενικότερα. 

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη έναντι εργαζομένων, αλλά και επενδυτών αφού εδώ και πολύ καιρό έχει ανακοινώσει, αφενός την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά οι διαδικασίες έχουν βαλτώσει και αφετέρου τη διατήρηση, εξυγίανση και ομαλή λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας που μέχρι σήμερα είναι λόγια του αέρα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης που παρουσιάστηκε ως επισπεύδων, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις του, εδώ και δυόμιση χρόνια δεν προωθεί τις απαραίτητες κυβερνητικές αποφάσεις για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. 
Έστω και την τελευταία ώρα η Κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος που έχει εξαφανιστεί, οφείλει να πάρει σαφή και έμπρακτη θέση ως προς την αποδοχή ή μη του σχεδίου βιωσιμότητας-εξυγίανσης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που την αφορά άμεσα και ως πιστωτή της επιχείρησης και να σταματήσει το πινγκ-πονγκ ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Οικονομικά Υπουργεία. 

Το Κίνημα Αλλαγής κατάθεσε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας για να ξεκαθαριστεί η κυβερνητική θέση για το σχέδιο βιωσιμότητας, εξυγίανσης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και τη θέση του Υπουργείου Άμυνας για την αξιοποίηση των ναυπηγείων της χώρας μας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 
Σε ολοένα και δυσχερέστερη θέση περιέρχονται οι εργαζόμενοι και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξαιτίας της κωλυσιεργίας και της απροθυμίας της Κυβέρνησης να προσυπογράψει το σχέδιο βιωσιμότητας και  εξυγίανσής τους που είναι έτοιμο από 23 Δεκέμβρη 2021.

Στους εργαζομένους των Ναυπηγείων Ελευσίνας επικρατεί κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποκλείονται από το πρόγραμμα για τις κορβέτες, καθιστώντας ορατό ακόμη και τον κίνδυνο «λουκέτου», ειδικής διαχείρισης και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. 

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, έχει επισημάνει τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την εν γένει κατάσταση της αμυντικής-ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να γίνονται σημαντικές παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού χωρίς μέριμνα για βιομηχανικές & τεχνολογικές επιστροφές.

Επειδή ζητούμενο είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και η αναδιοργάνωση και η ανάπτυξη της αμυντικής-ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας 
Επειδή η διατήρηση και η ομαλή λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας έχουν ως προαπαιτούμενο την υπογραφή και την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσής τους.
Επειδή  ειδικότερα το Υουργείο Εθνικής Άμυνας με την διττή ιδιότητα του πελάτη και του πιστωτή έχει κρίσιμο ρόλο στη διάσωση της εταιρίας και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ερωτάσθε κ.Υπουργέ:
1. Ποια είναι τελικά η κυβερνητική θέση για το σχέδιο βιωσιμότητας, την εξυγίανση και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας;
2. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως πιστωτής και ως εν δυνάμει πελάτης τι προτίθεται να πράξει;