Αποκαλύψεις για το ρόλο των τουρκικών drones στις μάχες της Λιβύης το 2020



Οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης ζητούν την απαγόρευση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία εδώ και πολύ καιρό - και πιθανότατα έχουν ήδη σκοτωθεί στη Λιβύη μέχρι το 2020.

Σχεδόν απαρατήρητη από το παγκόσμιο κοινό, μια ιστορική μάχη έλαβε χώρα στις ακτές της Λιβυκής Μεσογείου τον Μάιο του 2020. Τα στρατεύματα της μεταβατικής κυβέρνησης επιτέθηκαν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) για να καταλάβουν τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.

Ήταν ένας πόλεμος μέσω πληρεξουσίων. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, τα κυβερνητικά στρατεύματα από την Τουρκία. Χρησιμοποιήθηκαν πολλά όπλα υψηλής τεχνολογίας: φρεγάτες, ειδικοί αμυντικοί πύραυλοι και πυροβολικό με πυρομαχικά ακριβείας που μπορούν να καταστρέψουν άρματα μάχης.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έχασε τη μάχη. Οι στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή, τους περίμενε μια φρικτή μοίρα. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, "κυνηγήθηκαν και πιάστηκαν από μακριά" - με οπλικά συστήματα όπως το drone Kargu-2, κατασκευασμένο από την τουρκική αμυντική εταιρεία STM. 

"Τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα είχαν προγραμματιστεί να επιτίθενται σε στόχους χωρίς σύνδεση δεδομένων μεταξύ του χειριστή και της πολεμικής μηχανής", αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2021, σύμφωνα με την Handelsblatt.