Νέα πρόκληση στο Αιγαίο: Τουρκική υπερπτήση πάνω από την ΚανδελιούσαΆλλη μία πρόκληση της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Άλλη μια πρόκληση για το νέο έτος από την Άγκυρα. Νέα υπερπτήση μη επανδρωμένου, τουρικού A/Φ UAV συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας πάνω από τη νήσο Κανδελιούσα στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικό μαχητικό πέταξε στα 19.000 πόδια εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε κατά πάγια τακτική.

Η Κανδελιούσσα είναι νησίδα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται δυτικά της Νισύρου. Η έκταση της είναι 1,363 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Νισύρου. Στο νησί λειτουργεί φάρος από το 1890, με ύψος 10 μέτρων και 55 μέτρα πάνω από την θάλασσα.

«Βράζει» το Αιγαίο - Αναρίθμητες οι προκλήσεις
Λίγο πριν την εκπνοή του 2021, η Τουρκία ανέβασε εκ νέου το θερμόμετρο στο Αιγαίο, καθώς δέσμευσε περιοχές για ασκήσεις τουρκικών πλοίων με πραγματικά πυρά.

Η δέσμευση των περιοχών έγινε με την έκδοση δύο NAVTEX, οι οποίες έχουν ισχύ για σχεδόν όλο το χρόνο.

Ειδικότερα, η πρώτη NAVTEX που εκδόθηκε από την τουρκική υδρογραφική υπηρεσία στη Σμύρνη προχωρά στην δέσμευση ως τα μέσα Ιουνίου, ενώ η δεύτερη από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως το τέλος του 2022.

Η περιοχή που δεσμεύεται είναι το θαλάσσιο τμήμα του βόρειου Αιγαίου που εκτείνεται μεταξύ της Χερσονήσου του Άθω και της Ίμβρου, σε μία έκταση που εκτείνεται κάθετα προς τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την Λήμνο, τη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά προς τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, αλλά και προς τη Θάσο.

loading...