Η Τουρκία απαγορεύει σε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης να πετούν μέσω του εναέριου χώρου της



Η Τουρκία δεν επιτρέπει σε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης να πετούν μέσα από το έδαφός της.

Ο τουρκικός στρατός απαγόρευσε τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης να πετούν αποστολές στο Ντονμπάς μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου. Αυτό έγινε γνωστό αφού το αμερικανικό drone στρατηγικής αναγνώρισης RQ-4 Global Hawk έπρεπε να πετάξει ξανά σε κύκλο, ενώ, παρά την απουσία επίσημων δηλώσεων, έγινε γνωστό ότι αυτό οφείλεται στις υποψίες της Άγκυρας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των συστημάτων S-400 που είχαν αγοραστεί προηγουμένως από τη Ρωσία.

Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιούν τα στρατηγικά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για αναγνώριση στο Donbass και στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τους κινδύνους ότι η Ρωσία ή οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντονμπάς ενδέχεται να επιτεθούν σε αεροσκάφη εάν τα τελευταία παραβιάσουν ωστόσο τα σύνορα αυτών των κρατών, σε σχέση με τα οποία αποφασίστηκε να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη δική τους Πολεμική Αεροπορία , κατευθύνοντας σε αναγνώριση drone.

Ωστόσο, πτήσεις αμερικανικών drones εκτός του τουρκικού εναέριου χώρου δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται ακόμη να συνεργαστεί ενεργά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, ένας από τους πιο πιθανούς λόγους είναι επίσης η ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, για την οποία οι Αμερικανοί drones μπορεί κάλλιστα να παρακολουθούν.