Άλλο ένα πολλά υποσχόμενο τεθωρακισμένο όχημα από την Γερμανία!



Ο λόγος για το LuWa

Το 2021 παρουσιάστηκε στην Γερμανία ένα νέο αερομεταφερόμενο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα, με σκοπό να αντικαταστήσει το Wiesel 1. Το νέο όχημα ονομάζεται Luftbeweglichen Waffenträger ή πιο σύντομα LuWa. Το όχημα αποτελεί συμπαραγωγή της ACS, FFG και Valhalla Turrets. 

Η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο το όχημα ακόμα δοκιμάζεται και αξιολογείται. Έχει ανακοινωθεί πως τα 30 χρονών Wiesel 1 οχήματα θα δεχθούν αναβαθμίσεις μέχρι να γίνει το LuWa πλήρως λειτουργικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο γερμανικός στρατός δεν θα διατηρήσει τα νέα Wiesel 2 τεθωρακισμένα οχήματα. 

Το LuWa σχεδιάστηκε για να παρέχει υποστήριξη στα γερμανικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα. Το όχημα χωράει μέσα σε ένα CH-53 στρατιωτικό ελικόπτερο. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που επιχειρεί τέτοια ελαφριά αερομεταφερόμενα τεθωρακισμένα οχήματα. Και η Ρωσία χρησιμοποιεί τα BMD αερομεταφερόμενα οχήματα, αλλά αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα και βαρύτερα.

Στην βασική του μορφή, το LuWa λειτουργεί ως αναγνωριστικό όχημα και όχημα υποστήριξης πυρός. Το τεθωρακισμένο είναι εξοπλισμένο με ένα 27 χιλιοστών πυροβόλο Rheinmetall MLG. Το συγκεκριμένο όπλο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε αεροσκάφη, ελικόπτερα, πολεμικά πλοία και άλλα οχήματα. 
 
Λόγω του βάρους του, το όχημα δεν διαθέτει προστασία εντυπωσιακού επιπέδου. Η θωράκισή του μπορεί να προστατεύσει το πλήρωμα από μικρά βλήματα και σφαίρες. Το LuWa σχεδιάστηκε περισσότερο για να ξεφεύγει εχθρικά πυρά με την ευκινησία και την ταχύτητά του. Το όχημα διαθέτει το NBC σύστημα προστασίας. Τέλος, το όχημα μπορεί να κουβαλήσει αρκετούς διαφορετικούς πυραύλους όπως τους Spike αντιαρματικούς LR-2.