Αυτή είναι η πρώτη τουρκική κατασκοπευτική κορβέτα που θα βγαίνει στο ΑιγαίοTo Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας παραλαμβάνει στις 14 Ιανουαρίου την κορβέτα A-591 Ufuk (Ορίζοντας, στα ελληνικά), το πρώτο κατασκοπευτικό πλοίο της χώρας, πού κατασκευάστηκε με εθνικούς πόρους.

Στην τελετή παράδοσης που θα πραγματοποιηθεί στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, η κορβέτα Ufuk κατασκευάστηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και θα είναι στην υπηρεσία των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Το σκάφος αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού και ανάπτυξης πλοίων MILGEM, βάσει του οποίου παραδόθηκαν ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό τέσσερις κορβέτες και καθελκύστηκε μια φρεγάτα.

Η κορβέτα A-591 Ufuk, με εξοπλισμό ελέγχου διοίκησης, ηλεκτρονικά συστήματα, και συστήματα δοκιμών και εκπαίδευσης που ανέπτυξε ο τουρκικός αμυντικός κολοσσός Aselsan, είναι προσαρμοσμένη ώστε να χρησιμοποιείται σε αποστολές σηματοδότησης και ηλεκτρονικής κατασκοπείας (SIGINT/ELINT).

Το σκάφος έχει μήκος 99,5 μέτρα, πλάτος 14,4 μέτρα, κατάστρωμα πτήσης 10 τόνων και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων.

Το A-591 Ufuk μπορεί να ταξιδεύει συνεχώς για 45 ημέρες σε διεθνή ύδατα και κάτω από δύσκολες κλιματικές και θαλάσσιες συνθήκες και τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως θα αποτελεί "τα μάτια και τα αυτιά" της Τουρκίας στη λεγόμενη "Γαλάζια Πατρίδα".