«Παρέλαση» από Rafale και Belharra τον Ιανουάριο-Πιο κοντά και τα F-35



«Κλειδώνει» ο στρατιωτικός σχεδιασμός για το 2022 - Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι οι συμβάσεις να υπογραφούν το συντομότερο δυνατό

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

«Ποδαρικό» με Rafale κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά θα προσγειωθούν στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου. Η άφιξη των πρώτων έξι αεροσκαφών σηματοδοτεί το ξεκίνημα της νέας εποχής για την Πολεμική Αεροπορία, που εντάσσει στο οπλοστάσιό της νέο τύπο μαχητικού ύστερα από σχεδόν είκοσι χρόνια, αλλά και συνολικά για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που ενισχύουν την αποτρεπτική τους ικανότητα με την υλοποίηση σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που «κλειδώνει» ο σχεδιασμός του έτους, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθεί η κυβέρνηση και τα νομοσχέδια να προωθηθούν στη Βουλή. Ο φετινός Ιανουάριος, όμως, είναι ίσως ο πιο γεμάτος των τελευταίων ετών, αφού η προσπάθεια για την αναβάθμιση της αμυντικής ισχύος της χώρας που ξεκίνησε το 2021, αποδίδει πλέον καρπούς. Καθώς, λοιπόν, τα Rafale θα φτάνουν στη μητρική τους βάση, την 332 Μοίρα «Γεράκι» της Τανάγρας, οι συμβάσεις με την Dassault για τα επιπλέον έξι αεροσκάφη και με την Group Naval για τις τρεις φρεγάτες Belharra θα ολοκληρώνονται για να εγκριθούν από την Ολομέλεια της Βουλής. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι δύο συμβάσεις, ύψους 1,07 δισ. και 3,05 δισ. αντίστοιχα, να έρθουν πρώτα στη Βουλή και μετά να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να εξετάσει και τυπικά τη νομιμότητά τους.

Στη Γαλλία

Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι οι συμβάσεις να υπογραφούν το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Στα μέσα του μήνα, μάλιστα, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας θα βρεθούν στη Γαλλία και σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθούν τα ναυπηγεία της Λοριάν, όπου ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης ελληνικής FDI Belharra. Πηγές από το περιβάλλον του υπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να δώσουν και επίσημα τα χέρια κατά την τελετή κοπής του πρώτου κομματιού χάλυβα της ελληνικής φρεγάτας.

Τα νέα προγράμματα

Τις τελευταίες ημέρες του 2021 έγιναν δύο σημαντικές συσκέψεις, μία στο Μέγαρο Μαξίμου και μία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η πρώτη αφορούσε τις κορβέτες, οι οποίες μαζί με τις Belharra θα φέρουν την πολυπόθητη ανανέωση στον ελληνικό στόλο. Η «ναυμαχία» για το δεύτερο μεγαλύτερο «deal» έχει ανάψει για τα καλά και ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της διαδικασίας. Πληροφορίες από την κυβέρνηση τονίζουν ότι, όπως συνέβη με τις φρεγάτες, η επιλογή κορβέτας θα βασιστεί σε επιχειρησιακά κριτήρια σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να παραγνωρίζονται όμως τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

Η δεύτερη σύσκεψη αφορούσε ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πάντως, αναφέρουν ότι δεν χωράει άλλη αναβολή στο θέμα και ότι προγραμματίζεται να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εντός του πρώτου τριμήνου. Επισημαίνουν ακόμη ότι το πρόγραμμα θα έρθει «απαλλαγμένο» από «βάρη» που ανέβαζαν το κόστος, δηλαδή τα ατρακτίδια Sniper και την πιστοποίηση των νέων όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα είναι, πάντως, η τέταρτη φορά που έρχεται στη Βουλή, καθώς τις τρεις προηγούμενες επέστρεψε λόγω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για το κόστος. Μια συζήτηση η οποία δεν έχει ρεαλιστική βάση, διότι κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές αντίτιμο που θα ζητηθεί, αφού η Αθήνα δεν έχει στείλει ακόμη επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να ενημερωθεί για το ποσό που θα στοιχίσει η αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών.

Πιο κοντά τα F-35

Η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά και στα F-35, αφού, εκτός απροόπτου, στα μέσα Ιανουαρίου θα έρθει στην Ελλάδα η αμερικανική «Task Force»που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα μας θα μπορούσε να προμηθευτεί το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Η υπόθεση του F-35 αναμένεται να ξεκαθαρίσει με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.